ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Женската имунна система старее по-бавно

Женската имунна система старее по-бавно

Мъже и жени
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Голяма част от жените смятат, че в мъжете на средна възраст с прошарени коси има нещо изключително сексапилно. Дамите намират, че зрелите мъже са интересни и обаятелни. Със сигурност обаче има и мъже, които харесват дами на по-зрели години от техните.

Въпрос на лични предпочитания, но все пак старостта идва неизбежно, както за мъжете, така и за жените. Ново изследване ни доказва, че макар да се смята, че мъжете са тези, които остаряват като катедрали, всъщност женският организъм остарява с по-бавни темпове.

Имунна система

Японски учени са провели любопитно изследване, което е публикувано в научното списание Immunity & Ageing. Изводите от изследването са, че имунната система при дамите остарява по-бавно от имунната система на господата. Именно заради това жените имат по-дълга средна продължителност на живота от мъжете.

Проучването е проведено с помощта на доброволци, които са били на възраст между 20 и 90 години, всички японци. От всички тях са взети кръвни проби, които след това са били изследвани. Установено е, че в юношеската възраст лимфоцитите са с по-високи стойности при мъжете отколкото при жените.

С годините обаче нещата се променят - при мъжете с времето общият брой на левкоцитите намалява, докато показателят на лимфоцитите при жените е с доста по-високи нива.

Имунитет

С минаването на годините определени видове лимфоцити намаляват при мъжете по-бързо, отколкото намалят при жените. Професор Кацуика Хирокава, който работи в Медико-стоматологичния университет в Токио обяснява, че процесът на стареене при мъжете и при жените е съвсем различен по доста причини.

Японският професор твърди, че по-високите нива на естроген в женския организъм защитават дамите от болести на сърдечно-съдовата система до настъпването на менопауза. Освен това половите хормони също влияят на организма и на имунната система, особено на някои определени лимфоцити.

Професорът твърди още, че реалната биологична възраст на човека може да се определи, като се провери състоянието на имунните му клетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest