ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Стресът причинява кожни болести

Стресът причинява кожни болести

Кожни проблеми
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Стресът е причинител на много от ежедневните ни неразположения. Болките в главата, нервният стомах, липсата или прекомерно големият апетит и т.н. Нормалните храносмилателни процеси се нарушават при стресови ситуации, в следствие на което се появяват газове, болки в стомаха, запек.

Това, което можем да направим, за да предотвратим това положение, е да започнем да се храним често и с по-малки количества храна.

Стрес

Освен това е задължително да отделяме специално време и внимание на храната – да сдъвкваме хапките си добре, да се храним бавно, в седнало положение. Хубаво е също известно време да избягваме алкохолните напитки, както и подсладените със захар и газирани сокове.

Стресът може да ни причини и главоболие – то може да бъде вследствие на глад, натоварване, преумора на очите, посттравматично или хронично главоболие. Преди да започнете да лекувате състоянието, разберете каква е причината за болката.

Всъщност всяка екстремна за организма ситуация може да повлияе на състоянието ни. Оказва се, че стресът влия и на кожата. Учени установиха, че многото стресови ситуации могат да ни причинят кожни болести и то особено на представителите на нежния пол.

Херпес

Американски учени твърдят, че всяка емоция, която жената изпитва, може да се отрази на състоянието на нейната кожа. Освен това е възможно да се появят и някои хронични заболявания, които имат за симптоми някакви кожни дефекти, биха могли да се появят от твърде голям стрес.

Такова заболяване е псориазис – той е изключително чувствителен към стреса. А освен, вследствие на кожните проблеми, които са се появили, представителките на нежния пол могат лесно да изпаднат в депресия.

Психическите терзания действително засилват зачервяването и сърбежът при псориазис. Други заболявания, които може да ни донесе стресът, са акне, екземи. Високите нива на стрес могат да понижат и имунната система и да направят човек доста по-податлив на инфекции.

Друго американско изследване потвърждава, че напрегнатият начин на живот и множеството стресови ситуации могат да „насърчат” косата да побелее по-рано. Влияние в пигментацията на косата, освен гените, оказват и зависимостта към алкохол или цигари, напомнят учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest