ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Хиперемезис гравидарум

Хиперемезис гравидарум

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Хиперемезис гравидарум
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Хиперемезис гравидарум е тежко, непрекъснато и изтощително гадене и повръщане по време на бременност. Около 60 000 бременни се хоспитализират спешно поради изтощително и тежко повръщане, обикновено до степен дехидратация на тялото. Хиперемезис гравидарум е най-ранната и честа форма на токсикоза през бременността.

В сравнително ново проучване се твърди, че жени, чиито майки, баби и сестри са имали хиперемезис гравидарум, риксът може да бъде повишен. Честотата на това заболяване е променлива, като леката форма се среща при около 50% от бременните, а тежката се среща много рядко. Като цяло тежкият хиперемезис гравидарум се среща при едва 3% от бъдещите майки.

Други евентуални причини за хиперемезис гравидарум се разделят в три основни групи – невротични, токсични и рефлекторни. Според невротичните фактори, хиперемезис гравидарум се възприема като истерия по време на бременността, нарушена възбудимост на мозъчната кора.

Рефлекторните теории се изграждат върху факта, че при хиперемезис гравидарум е налице силно повишена реактивност на вегетативната нервна система.

Хиперемезис гравидарум обикновено се появява между 4-та и 7-ма гестационна седмица, но най-интензивно става между 9-та и 13-та седмица.

Въпреки че хиперемезис гравидарум и сутрешното гадене много си приличат, те не бива да се бъркат едно с друго. Обичайният дискомфорт по време на бременност не пречи на храненето и провокиран от хормонални проблеми, които не са опасни за бебето.

Хиперемезис гравидарум - повръщане

При хиперемезис гравидарум гаденето и повръщането са ръка за ръка, наблюдават се почти целодневно и траят много дълъг период. Наблюдава се силна дехидратация и невъзможност за задържане на каквато и да било храна или течности.

Симптоми при хиперемезис гравидарум

Симптомите при хиперемезис гравидарум най-често се появяват в първия триместър от бременността. Основното оплакване е постоянно повръщане и невъзможност за задържането на храни и течности.

Заедно с това се появяват дехидратация и загуба на тегло; дефицит на важни витамини в организма; силна умора и ускорен сърдечен ритъм; по-рядко уриниране и запек; невъзможност за изпълнение на нормални ежедневни действия; загуба на тонус; депресия.

Най-общо фазите на заболяването са три на брой. В първата фаза основният симптом е тежкото повръщане, което постепенно зачестява и понякога достига 20-30 пъти на ден. Втората фаза се протича с усилени повръщания, ускорен пулс, ниско кръвно налягане, суха кожа и напукани устни, хлътнали очи, лош дъх.

Третата фаза е изключително тежка и протича с мозъчни и нервни прояви. Бременната е отпусната и изтощена, оплаква се от болки в мускулите, липса на чувствителност в определени зони.

гадене - Хиперемезис гравидарум

Ако се появят болки в стомаха, замъглено зрение, главоболие, замаяност и треска, задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

Диагностициране на хиперемезис гравидарум

Основно диагнозата се поставя на базата на симптомите и физическите прояви при бременната жена. Навременното поставяне на диагнозата е важно с оглед възстановяване на нормалните функции и спиране на тежкото повръщане, което води до дехидратация.

Лечение на хиперемезис гравидарум

Методите за лечение на хиперемезис гравидарум зависят предимно от тежестта на състоянието. При силно повръщане и дехидратация се налага хоспитализация на бременната жена за интравенозно вливане на течности и лекарско наблюдение.

В по-леките случаи може да се предпишат медикаменти за спиране на повръщане и да се назначи режим за домашно лечение, който трябва да се спазва.

Въпреки повръщането, храненето не бива да се преустановява. Най-добре се консумират малки порции храна, но по-често. Препоръчват се предимно сухи храни и много течности. След като се овладее повръщане, от менюто трябва да се изключат пикантни и мазни храни, които могат да провокират отново повръщане.

Бременната жена трябва максимално да си почива, да не се преуморява. Умората само може да влоши гаденето и повръщането.

Тъй като хиперемезис гравидарум води до дехидратация, налице е повишен риск от дълбока венозна тромбоза. В изключително редки случаи се налага прекъсване на бременността.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати