Миокардит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Миокадит
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Миокардит представлява възпаление на мускулния слой на сърцето, наречен миокард. Причинява се от инфекциозни и неинфекциозни фактори. Инфекциозният миокардит се причинява от различни вируси – аденовируси, херпесни вируси, грипни вируси, заушка, рубеола, варицела и др.

Бактериите, които могат да причинят миокардит са ентерококи, стафилококи, стрептококи, салмонела, бруцелоза, дифтерия. Други причинители на инфекциозен миокардит са паразити, гъбички, протозои.

Неинфекциозният миокардит се причинява от някои медикаменти; химични елементи и съединения; ухапване от пчели, оси, змии. Някои физикални агенти като йонизираща радиация, хипотермия или хипертермия също могат да причинят миокардит. В някои случаи заболявания като васкулити, колагенози и ревматоиден артрит са основна причина за възпаление на миокарда.

Най-често срещаната причина за миокардит е вирус. Той предизвиква възпалителна реакция по площта на миокарда. След като първоначалната инфекция утихне, имунната система продължава поддържането на възпалението и увреждането на мускулната тъкан. Реално, именно отговорът на имунната система удължава процеса на миокардит.

Симптоми при миокардит

Симптоми при миокардит

Възпалението на миокарда може да бъде леко и да протече без забележими симптоми. Най-честият симптом при миокардит е болката в гърдите. Когато състоянието е по-тежко се стига до отслабване на сърдечния мускул.

Миокардитът може да провокира и сърдечна недостатъчност, характерните симптоми за което са умора, затруднено дишане, задържане на течност в белите дробове. Възможно е да се наруши сърдечният ритъм, заради възпалението и увреждането проводната система на сърцето.

Диагностициране на миокардит

Лекарят може да разпознае миокардит при определени знаци за увреда на сърдечния мускул. Възможно е да са повишени сърдечните мускулни ензими. Електрокардиограмата може само да предположи наличие на възпаление на миокарда и да илюстрира нерегулярната дейност на сърцето. Ядрено-магнитният резонанс от своя страна може да покаже зони с ненормална мускулна тъкан.

Лечение на миокардит

Все още няма доказано ефективни медикаменти за лечение на миокардит. Изключение правят имунното възпаление и системната саркоидоза, където миокардитът реагира добре на терапия с кортикостероиди.

Възпаление на миокарда

Терапевтичните мерки се изразяват в облекчаване на сърдечната недостатъчност, наблюдение и лечение на ритъмните нарушения на сърцето. Медикаментите, които се предписват за подобряване на сърдечната дейност основно са бета блокери, диуретици и АСЕ инхибитори.

Протичането на миокардита е различно. В леките случаи оздравяването настъпва след няколко седмици, а в тежките минават месеци. Трудоспособността при миокардите е напълно загубена. Болните трябва да си почиват дори и 2-3 месеца след оздравяването.

С цел подобряване на състоянието се препоръчва ограничаването на солта до минимум. Храната трябва да бъде лека и предимно млечно-кашава. Приемът на течности се ограничава до литър дневно.

Прогноза при миокардит

Прогнозата за дългосрочни вреди по отношение на миокардит не е напълно ясна и единствено може да стане ясна при проследяване на състоянието от лекар с течение на времето.

След острата фаза на възпалението, някои пациенти се възстановяват напълно, докато други развиват хронична сърдечна недостатъчност заради увреден сърдечен мускул. В редки случаи някои болни развиват мълниеносна сърдечна недостатъчност, която е фатална, ако не се направи трансплантация.

Хора, които са страдали от миокардит, са с повишен риск от развитието на внезапно и потенциално смъртоносно сърдечно-ритъмно нарушение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest