ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Слънцето понижава кръвното

Слънцето понижава кръвното

Влияние на слънцето
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Излагането на слънчеви лъчи значително може да понижи риска от инсулт и сърдечни удари. Причината е в това, че, когато сме на слънце, кръвното се понижава. До този извод са достигнали учените от Университета в Единбург.

Според изследователите, които са направили проучването, ползите от слънцето са по-големи, отколкото рискът от рак на кожата. Учените доказват, че ако излагаме кожата си на слънчева светлина, дори само за двадесет минути, кръвоносните съдове освобождават азотен оксид, който намалява кръвното налягане. По този начин намаляваме и риска от съсиреци в кръвта, инсулт или сърдечен удар.

Слънце

Според дерматологът д-р Ричард Уелър инсултите и сърдечните удари отнемат много повече животи годишно, отколкото ракът на кожата. Екипът на д-р Уелър е провел изследването като за целта са използвани 24 доброволци, които са били подложени на два сеанса.

Първият от тях включвал стоене на ултравиолетови лъчи и на топлина за 20 минути. Вторият сеанс бил със същата продължителност, но доброволците били оставени да стоят само на топлина без ултравиолетовите лъчи.

Кръвно

След края на първия сеанс, кръвното налягане на участниците се понижило значително. След като направили изследване и в края на втория сеанс, се оказало, че кръвното не се е променило. Това доказва, че не топлината, а именно ултравиолетовите лъчи успяват да понижат кръвното.

Според учените от университета слънчевата светлина разширява артериите, освен това „отключва” и азотния оксид, който е натрупан в кожата. Тези две неща са причината кръвното налягане да се понижава. В страни, където слънчевата светлина е значително по-малко, хората имат по-високо кръвно налягане, показва още изследването.

Доктор Уелър напомня, че независимо, че от слънцето има и положителни последици, не е добра идея да стоим дълго под горещите лъчи, без да имаме подходящ крем, шапка и очила.

Предупреждава ни също, че за момента това е само едно проучване, което не доказва че слънчевата светлина може да се използва за лечение и е хубаво да бъдем по-внимателни през горещите летни месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest