ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Къркорене на червата

Къркорене на червата

Къркорене на червата
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Къркоренето на червата е усещане, което се е случвало почти на всеки. Проблем е, когато започнем да го получаваме прекалено често – това ни прави нервни, създава ни дискомфорт и предизвиква ненужно напрежение. Ако къркоренето се е превърнало в хронично, трябва да вземете мерки.

Посетете лекар, ако имате подобен симптом често, за да ви каже най-правилния от медицинска гледна точка начин за излекуване. Докато все пак посетите лекар, можете да опитате едно по едно да спирате следните няколко неща, за да се успокоите.

Подут корем

1. Сложете край на небалансираното хранене - сутрин не ви се хапва, на обяд в почивката от работа почти не ви остава време и вечерта е вашият момент. Храните се обилно – най-често със сухи храни или нещо взето от бързото хранене до дома ви, дори прекалявате, но все пак не сте яли нищо цял ден.

След това блажено лягате в леглото. Това е абсолютно грешен подход и би могло да бъде една от причините за къркоренето на червата. Хубаво е да похапвате повече готвени неща – на обяд намирайте време за една топла супа, избягвайте солети и сандвичи, хранете се поне три пъти дневно. Така значително можете да ограничите неприятното оригване, метеоризма и къркоренето в червата.

Неправилно хранене

2. Липсата на движение – когато движението е недостатъчно, това се отразява на целия ви организъм, включително и на стомашно-чревния тракт.

Много често хората, които имат малко или никакво движение, се оплакват от болки и тежест в стомаха, къркорене на червата, запек. Намирайте време за ходене – отивайте и се прибирайте от работа пеша, спортувайте.

Ако работата ви е свързана със стоене на стол в офис, на всеки половин час ставайте да се раздвижите. Ако искате да подобрите работата на стомашно-чревния тракт, доверете се на плуването. Благодарение на този вид спорт ще раздвижите тялото, ще разтоварите гръбнака, както и нервната система.

Вредни храни

3. Хигиена и паразити – проникнали веднъж в стомашно-чревния тракт, паразитите могат да ни създадат много проблеми. А проникването в организма става по съвсем лесен начин – когато пренебрегваме личната хигиена и не мием редовно ръцете си, не измиваме щателно зеленчуците и плодовете. За да предотвратите колики и метеоризъм, появили се вследствие на тези паразити, започнете да бъдете по-бдителни към хигиената.

4. Медикаменти – ако пиете някакви лекарства продължително време, те могат да разрушат микрофлората на червата. Погледнете в упътването и се консултирайте с лекар, ако смятате, че те са причината за непрестанното къркорене на червата.

5. Малко сън – съвсем скоро беше направено изследване, чиито резултати доказаха, че малкото сън води до напълняване. Хората компенсират липсата на сън с повечко храна, което от своя страна пречи на нормалната работа на стомаха и червата, откъдето се появява и къркоренето. Опитвайте се да спите поне по 7 часа.

Избягвайте тестените и сладки изделия, пакетираните стоки, хапвайте домашно приготвени храни, яжте редовно и балансирано. Възможно е къркоренето да говори за някакъв друг проблем, например раздразнено черво, затова консултацията с лекар е най-добрият начин да разберете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
40
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Митко
Митко
07.08.2013 20:51
На глупаците все някой друг им пречи!
9
4
carnifex
carnifex
26.07.2013 12:07
добре че оня измекяр бойко се махна, че още дълго щяха ни къркорят стомасите!
0
17