ezine.bg»Статии»Интимно»Причини за ниско либидо

Причини за ниско либидо

Жана Г.Жана Г.
Новак
554256
Намалено либидо
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

Понякога се случва така, че либидото намалява. Има различни причини, поради които либидото може да стане по-ниско. Факторите за ниското либидо могат да са както физически, така и психологически. Стресът е една от главните причини за намалено сексуално желание.

Ниското либидо няма нищо общо с безплодието или с импотентността. Случва се либидото да е ниско още от самото начало на половото съзряване – за това често има психологически причини.

Най-често това са различни табута и ограничения относно секса, за които се е говорело в семейството на подрастващото дете и му е било внушавано, че сексът е нещо непристойно.

Скандали

Това обаче е поправимо на по-късен етап и дори човек, чието либидо е било ниско, когато е съзрял за сексуален контакт, може да бъде нормализирано.

Сред психологическите причини, които водят до внезапното намаляване на либидото при възрастни, могат да са стресът и депресията, а също така честите скандали със сексуалния партньор.

Отдалечаването от любимия човек заради караници и скандали също може да се отрази зле върху либидото.

Липса на сексуално желание

Либидото може да намалее също така и поради екологически стрес, като например продължително въздействие на силни звуци или на ярка светлина.

Умората също може да намали либидото. Сексуалното насилие и различни психологически травми, както и пренебрегването от страна на партньора също могат да предизвикат ниско либидо.

Комплексите по повод това как изглежда тялото на човека и дали се харесва на партньора му също могат да предизвикат намаляване на либидото.

Сред физиологическите фактори, които могат да повлияят отрицателно върху либидото, са различни видове ендокринологични проблеми. Действието на някои лекарства също може да промени либидото в отрицателна насока.

Прекаленото отслабване, както и затлъстяване също могат да са фактор, който влияе отрицателно върху либидото. Някои хормонални препарати също могат да повлияят върху либидото, като доведат до неговото намаляване.

Ниското ниво на тестостерон при мъжете също се разглежда като причина за ниското либидо. Недоспиването също може да повлияе отрицателно върху либидото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest