ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Хипертонията е чумата на 21 век

Хипертонията е чумата на 21 век

Хипертония

Един от рисковите фактори за развитието на сериозни сърдечно-съдови заболявания е високото кръвно налягане. Хипертонията е една от главните причини за смъртност през 21 век. Именно заради това артериалната хипертония се превръща не само в индивидуален проблем, в проблем само на страдащия, а в проблем на цялото общество.

Все още не е ясно каква е причината за първичната артериална хипертония. Учените обаче са абсолютно наясно кои фактори влияят върху нейното нормално развитие и ни напомнят постоянно да бъдем внимателни към здравето си.

Това са най-вече тютюнопушенето, прекомерната употреба на сол или алкохол, мазна храна, продукти с високо съдържание на холестерол, наднорменото тегло и не на последно място малкото физическа активност.

Високо Кръвно Налягане

Специалистите твърдят, че лековатото отношение към повишеното кръвно налягане е недопустимо. Напомнят ни, че това е само предвестник за различни усложнения в здравословно отношение – исхемична болест на сърцето, атеросклероза, инсулт и др. Проблемите могат да се усложнят в зависимост от това колко по-високо е кръвното налягане.

Цигари

Хубаво е да следите здравето си – ако забележите кръвното ви да се покачва рязко над нормата, потърсете лекарска помощ. Вероятно първото, което той ще ви предложи е да промените начина си на живот.

В голяма част от случаите кръвното се нормализира веднага, след като се спрат някои от вредните фактори, например алкохола и цигарите. Разбира се, ако след това не се подобрите, лекарят ще прибегне до медикаменти с помощта, на които да нормализирате кръвното налягане.

Благодарение на съвременните лекарства артериалната хипертония вече може да сe контролира и кръвното налягане да се поддържа в нормални норми, така че да не се допуснат други по-страшни последици.

Точно подбраното лекарство ще помогне на болния да води пълноценен живот. Така, както в миналото непобедима е била чумата или пък вариолата и са се превръщали в епидемии, в днешно време знаковата болест, както я наричат специалистите, е хипертония.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest