Пикочна киселина

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Пикочна киселина
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Пикочната киселина е специфична киселина, която се образува в организма в резултат на метаболизма на двете нуклеинови киселини – РНК и ДНК. Пикочната киселина се синтезира в черния дроб, а във вид на натриева сол се намира в кръвта. Най-общо пикочната киселина е краен продукт от разграждането на пурините в организма.

Излъчва се през бъбреците и нивото пикочна киселина в кръвта се определя от равновесието между процесите синтез и излъчване. При здравите хора пикочната киселина се намира в разтворено състояние в кръвта и тъканните течности.

Висока пикочна киселина

Повишението на пикочната киселина е много честа находка при лабораторните изследвания на лица над 50-годишна възраст. Допреди няколко години високите нива пикочна киселина се свързват предимно с наличието на подагра, но днес и метаболитен синдром се свързва с нейното повишение.

Не само метаболитни нарушения, но и някои медикаменти като масово използваните диуретици могат да причинят повишение на пикочната киселина.

Артрит

Повишението на пикочна киселина в резултат на повишено производство на урати е рядко срещано явление. Принос към повишаване на нивата ѝ оказват хранителният внос на пурини с карантия, месо, колбаси. Консумацията на алкохол също оказва негативно влияние.

Последствия от повишена пикочна киселина

Най-сериозното усложнение от високата пикочна киселина е подагра. Високите нива на пикочната киселина в кръвообращението причиняват натрупване на уратни кристали в сухожилията, ставния хрущял и околоставните тъкани.

Отлагането на уратните кристали много често е съпроводено с кратки, но остри пристъпи на артрит, които отшумяват лесно. С напредването на заболяването обаче, в ставите се натрупват значителни количества уратни кристали, които предизвикват хроничен подагрозен артрит.

Дългогодишното поддържане на високи нива на пикочна киселина в кръвообращението може да доведе до увеличаването ѝ в урината, което предизвиква отлагане на камъни в бъбреците. В повечето случаи подаграта се развива в резултат на дълготрайно високи серумни нива на пикочната киселина в комбинация с цялостно подкиселяване на кръвта.

Постоянно повишената пикочна киселина не само предизвиква камъни в бъбреците, но може да причини и хронична бъбречна недостатъчност. Тя е тих, но коварен убиец, който без симптоми, болки и оплаквания взема жертви. Затова лицата с подагра редовно трябва да следят нивата на креатинин в кръвта.

Плодове

Високата пикочна киселина е сериозен рисков фактор и за исхемична болест на сърцето. Повишено ниво на пикочна киселина може да се наблюдава и при чернодробни заболявания, псориазис, хронична екзема и др.

Хранене при висока пикочна киселина

На първо място трябва да се приемат много течности. При липса на противопоказания се набляга на зеленчукови и плодови сокове. Чайовете и минералната вода също са полезни. Необходимо е да се ограничи приемът на готварска сол.

При наличие на подагра може да се консумират яйца и млечни продукти, плодове и зеленчуци, овесени ядки, булгур, пшеница, орехи, ориз. Продуктите, които съдържат пурини, не бива да присъстват в менюто. Това са черен дроб, бъбреци, риба, месо и месни консерви, силни бульони, бобови растения, гъби.

Не са позволени животински мазнини, само растителни. От цветните зеленчуци забранени са зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол. Патладжаните, сините сливи, лапад и коприва също са сред забранените храни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
53
45
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
цецка
цецка
20.02.2015 17:14
то човек като прочете подобно писание разбира, че при този проблем има само един избор белия чаршаф и към орландовци. пълно е с неверни неща. преписвате абсолютни глупости по специално за зеленчуците. пикочната киселина се влияе изключително много от приема на белтъчини от животински произход и това е основното, но при всеки човек е индивидуално. не преписвайте глупости от тук от там!!!
4
0