Слънчева алергия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Слънчева алергия
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Слънчевата алергия представлява реакция на имунната система към слънчевите лъчи. Може да се появи във всяка една възраст, но най-често засяга хора между 20 и 40-годишна възраст. Среща се по-често при жените, отколкото при мъжете.

Като цяло понятието слънчева алергия не е медицински термин, но много често се използва от хората, които искат да опишат своето състояние. Медицинското наименование е полиморфна светлинна дерматоза. Много често се нарича и слънчева уртикария.

Около 15% от хората са изпитвали симптомите на слънчевата алергия. Трябва да се направи уточнение, че това не е същинска алергия, защото не възниква по характерния за една алергия начин.

Тя не води до образуване в организма на антитела, които да са насочени срещу определен алерген. По-скоро слънчевата алергия наподобява на кожните промени, които са предизвикани от алергична реакция.

Причини за слънчева алергия

Основната причина за възникване на това състояние са слънчевите лъчи и по-специално тяхното UV-лъчение – UVA и UVB лъчите. Предполага се, че заболяването се проявява в резултат на действието на дълговълновите UVA лъчи.

Обриви от слънце

Те взимат участие в изграждането на свободните радикали, които са силно токсични за живите клетки. Свободните радикали кислород играят важна роля за появата на слънчева алергия.

Някои медикаменти също могат да направят кожата по-чувствителна по отношение на слънчевата светлина. Слънцето може да започне да дразни кожата, ако е налице прием на някои диуретици, нестероидни противовъзпалителни средства, препарати за понижаване на кръвната захар.

Макар да звучи невероятно, слънчева алергия може да е провокирана от слънцезащитни кремове, които съдържат специфичен компонент, наречен парааминобензонова киселина.

Когато тази киселина е в контакт с ултравиолетовите лъчи може да се получи силна алергична реакция. Най-често това може да случи на малки деца, защото тяхната кожа е твърде нежна и изключително чувствителна.

Симптоми при слънчева алергия

Симптомите при слънчева алергия са най-силно изразени след дълъг период от време, в който не е имало излагане на слънчева светлина. Обикновено това става през пролетните дни или в първите дни на лятната почивка.

По самата повърхност на кожата започва да се формира силно сърбящ и петнист обрив. Той може да се появи няколко часа след излагането на директна слънчева светлина по лицето, врата, деколтето, краката и ръцете. При децата обривът е най-вече по лицето.

Втората фаза на слънчевата алергия е образуването на папули и малки мехури с бистра течност в засегнатия кожен участък. Кожните изменения могат да варират в много голям диапазон при различните хора.

Слънчево изгаряне

Диагностициране на слънчева алергия

Необходимо е да се направи консултация със специалист дерматолог, който да постави диагнозата и да назначи подходящо лечение за облекчаване на симптомите.

Лечение на слънчева алергия

Първата и най-важна стъпка в преодоляването на слънчева алергия е предпазването на кожата от слънчевите лъчи. Подходящото облекло през летните месеци включва шапка, очила, дълги панталони, лека риза.

Кожата не бива да се излага на слънце в часовия интервал 11-15 ч, защото именно тогава UV-лъчението достига своя максимум. Задължително е използването на слънцезащитни кремове с висок фактор.

Понякога се налага назначаването на медикаментозна терапия. При много силен сърбеж и значително изразени кожни проблеми, се назначават антибиотици, които имат за цел възпрепятстването на възпалителна реакция. Антихистаминовите препарати имат благоприятно действие по отношение облекчаване на сърбежа.

Метод, с който всеки може да облекчи симптомите си, е изстудяването на засегнатите участъци с компреси или лед, който е увит в кърпа.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest