Гъбички по краката

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Гъбички
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Гъбичките по краката поразяват най-повърхностния, рогов слой на кожата. Състоянието е познато още като микоза. Гъбичните инфекции по кожата се пораждат от микроорганизми, за които кожата е жизнена среда. Най-често гъбичките се локализират именно по краката, като по рядко биват ангажирани главата или други части на тялото.

Предпочитани места за гъбички по краката са най-топлите и влажни, непроветрявани участъци. Най-често гъбичната инфекция започва със засягане на пространството между четвърти и пети пръст на крака, а след време се засяга и пространството между четвърти и трети пръст. При липса на прилагане на адекватни мерки, гъбичките постепенно обхващат и останалата част от стъпалото.

Гъбичките по краката причиняват задебеляване на повърхностния кожен слой, лющене на кожата, болезнено нацепване, сърбежи и неприятна миризма.

Различни са предпоставките за поява на гъбички по краката. Тесните обувки от изкуствени материи са първата и най-важна причина. Носенето на синтетични чорапи в условия, които водят до изпотяване също е важен рисков фактор за микоза.

Нередовна смяна на чорапите, носенето на едни и също обувки всеки ден, лошата хигиена могат да провокират гъбичките. Ползване на общи хавлии, ходене боси по недобре почистени помещения, носене на чужди обувки значително увеличават риска.

Симптоми при гъбички по краката

Гъбички по краката

Симптомите при микоза се изразяват в боцкане и сърбежи, парещо усещане между пръстите или петите, стъпалата. В някои случаи се появява зачервяване. Много често се засягат и ноктите – те променят своя цвят и форма, стават по задебелени и чупливи. Не е изключено гъбичките по краката да се развиват абсолютно безсимптомно.

При липса на назначаване на лечение и подходящ терен на развитие е напълно възможно да се обхванат и други части на тялото. Гъбичната инфекция поразява бариерната защита на кожата това предполага наслагването на още инфекции.

Диагностициране на гъбички по краката

Най-често на базата на гореописаните симптоми, наличието на белези от гъбичната инфекция и данните за рисковите фактори са достатъчни за поставянето на диагнозата гъбички по краката. Точното доказване на микозата е възможно и с проба с калиева основа, която се извършва върху взета от кожата люспичка. Ако все пак данните не докажат категорично наличието на гъбична инфекция, се допуска микробиологично изследване или биопсия.

Лечение на гъбички по краката

Гъбичките по краката са упорити, затова и лечението трябва да е продължително. На първо място трябва да се спазват мерки от общ характер – смяна на обувките и подбиране на такива от естествени материали, смяна на чорапите няколко пъти в рамките на един ден.

Стари обувки

Чорапите трябва да се изпират с гореща вода, след което се гладят. Необходима е редовна смяна на хавлии, спално бельо. Краката ежедневно трябва да се мият и да се подсушават старателно. Мокрите помещения също трябва да се хигиенизират.

Назначават се медикаментозни средства, които се прилагат локално, а в по-тежки случаи и системно. Повърхностно се прилагат различни мазила, кремове и гелове, които съдържат противогъбични средства. Смята се, че последният вид прониква по-добре в дълбочина.

Лечението и спазването на общите мерки за хигиена трябва да се спазват поне един месец, след овладяването на болестните симптоми. Обикновено, след като симптомите изчезнат, лечението спира и затова често се наблюдава рецидивиране на заболяване. При по-изразени симптоми се назначават медикаменти, които се приемат през устата.

Профилактика на гъбички по краката

На първо място трябва редовно да се обработва банята и душ кабината с почистващи препарати. Спалното бельо и хавлиите трябва да се сменят редовно и да се перат на над 60 градуса. По възможност обувките трябва да бъдат от естествени материи, не бива да запарват. Не бива да се носят чужди обувки, а чорапите трябва да се сменят редовно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest