ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Какво показва детската рисунка?

Какво показва детската рисунка?

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k143
Детска Рисунка
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Без да сме дипломирани психолози, сами можем да определим какво ни казва детето чрез своята рисунка. Много психолози използват този метод, смятайки го за най-ефективно средство, с което детето по несъзнателен начин показва своите мисли, чувства, страхове и желания.

Информацията може да се извлече от цветовете, които използва, обектите, които рисува и съотношението между разстоянията в пространството.

Рисуването е метод, чрез които човек изразява себе си, използвайки широка гама от средства. При децата, той може да е показател за психическото им развитие. Рисуването при умствено изостаналите деца се характеризира със случайно нарисувани обекти, без обединяваща идея – семейство, приятели, игра.

Семейство

Психоаналитикът Франсоаз Долто обръща специално внимание върху цветята. Той открива, че когато рисува момче преобладават нарцисите и лилиите, докато момичетата предпочитат рози. Долто съветва родителите не просто да похвалят детeто за нарисуваното от него, но и да го насърчат да разкаже историята на своята творба.

Големината на фигурите показва, колко е важен един човек или елемент за детето. За пример са използвани деца със слухови проблеми, които са нарисували ушите си по-големи.

Дете

В перспектива рисунката може да се раздели на три части. Лявата страна показва миналото, средата – настоящето, а дясната бъдещето.

Използваните цветове могат да разкрият положителни и отрицателни характеристики. Червеният е знак за активност, любвеобилност, оптимизъм, смелост, но също така и за агресия.

Символи като къщата, показват, как се чувства детето в дома си. Коминът е показател за разбирателство в дома, многото прозорци за нужда от лично пространство.

Дървото препраща към това, как детето възприема себе си. Големите корени говорят за строго възпитание. Ако стъблото е по-голямо от короната, значи чувствата му надделяват над мислите и обратното.

Тълкуването на детската рисунка е сложен и деликатен процес, които с най-голяма точност се справят само специалистите по детска психология. Но и родителите могат да станат част от този процес като обръщат внимание на детското творчество и следят за тревожни знаци, като отказът да рисува и постоянна липса да даден човек от семейството или определен елемент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest