ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Рязко отслабване без причина

Рязко отслабване без причина

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k510
Рязко отслабване
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване-18%
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
6.56 лв.
Виж ››

Рязкото отслабване в повечето случаи радва хората, искащи да отслабнат. Неговите резки темпове обаче не винаги са индикатор за нещо добро, даже напротив – рязкото отслабване говори за обезпокоителен хормонален дисбаланс.

Хормоните са химичните вещества, които са от съществено значение за растежа, развитието и плодовитостта на човек. Те са изключително податливи на влияния и понякога могат така да се объркат, че това да промени структурата на тялото ни.

Рязкото отслабване, рязкото напълняване, както и всяка осезаема промяна в структурата ни може да е в резултат от определен хормонален дисбаланс.

Отслабване

Ако паралелно с рязката загуба на тегло се чувствате уморени, то това говори за понижена функция на щитовидната жлеза. Друг ясен знак за проблем с хормоните са суха кожа и коса, както и забавената обмяна на веществата. Тя може да доведе до напълняване без да се яде обилно.

Мъжете също могат да имат проблеми с хормоните. Най-изявена при тях е гинекомастия. При нея при очевидно слаб мъж се наблюдават изключително едри мъжки гърди.

Синдрома на Кушинг е друго заболяване, отнасящо се до аномалиите във формата на тялото. Изявява се при хора със слаби крайници, които неясно защо имат огромен корем. При това състояние виновни са надбъбречните жлези, произвеждащи твърде много кортизол. Други типични симптоми са голямото, кръгло лице, руменият тен, едрият гръб и корем, слабите ръце и крака.

Сваляне на килограми

Болест на Адисон също е свързана с хормонален дисбаланс. Причинява се от липсата на кортизол и може да предизвика загуба на тегло. Често се дължи на автоимунно заболяване. Пациентите имат тъмни петна по кожата, ниско кръвно налягане и да се чувстват апатични. Заболяването е много сериозно и изисква незабавно лечение.

Хиперфункция на щитовидната жлеза също води до рязка загуба на тегло. В нея се произвежда прекалено много тироксин, причиняващ ускоряване на метаболизма. В този случай въпреки вълчия апетит пациентите губят значителна част от теглото си.

Всяка рязка промяна у нас е индикатор, че нещо в организма не се случва както трябва. Поради това, когато имате съмнения, че нещо не е наред, веднага потърсете лекарска помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ммм
Ммм
13.12.2013 02:45
Отново непълна статия.Ами поне,като почвате напишете я както трябва.Рязка загуба на тегло и чувство за умора може да се дължи н доста фактори.Ще приема,че статията е за хормонален дисбаланс,а никъде не сте споменали инсулина и едно от все по-често срещаните заболявания-диабет.
3
0