ezine.bg»Статии»Любопитно»Иновации»Трусоустойчива маса спасява при земетресение

Трусоустойчива маса спасява при земетресение

Трусоустойчива маса

Освен хилядите проучвания за всевъзможни странни неща, които правят учените по света, се изобретяват и доста интересни и дори полезни вещи. Нов вид маса, т.нар. трусоустойчива маса, вече може да помогне при евентуално земетресение. Добър избор е, тъй като може да задържи на натиск от 1 тон и по този начин да спаси, онези, които са се скрили под нея.

Изобретението е дело на двама израелци - Артур Брутър и Идо Бруно. Тази нова по рода си маса би била истински полезна, ако се използва в училища в земетръсни райони. Това е била и основната идея на двамата изобретатели, когато са създавали трусоустойчивата маса. Ако се подредят една до друга, ще се образува тунел, който ще помогне за по-лесното изпълзяване на затрупаните, смятат израелците.

Масата е лека, удобна за ползване, а е и евтина – на този етап все още минава през тестове в университета в Падуа. Новият вид маса вече е изпробвана от израелските военни. В световен мащаб около 300 милиона дечица учат в сгради, които не са подготвени да издържат на земетръс с магнитуд 7. Именно такова силно земетресение разтърси Хаити и погуби 200 000 живота.

Ужасът при подобно бедствие е голям и учените се опитват да измислят нови и нови варианти, за да има възможно най-малко жертви. В Харвардския университет са създали нов вид робот – най-малкият в света. Той има размерите на муха и всъщност се и движи с тази скорост.

Екипът, ръководен от д-р Робърт Ууд, създава този тип робот с идеята, че може да се използва при спасителни операции. Тези мини роботи могат да влизат в срутени сгради след земетресение, смятат изобретателите. Мухата-робот прави 120 маха в секунда.

И докато някои се опитват да създават роботи с много малки размери, други смятат, че не е важен размерът на изобретението, а дали е ефикасно. Спомняте си капсулата на японският изобретател Шоджи Танака. Капсулата е наречена „Ной” и в нея могат да се поберат 4-ма души, които да бъдат спасени от цунами или земетресение.

Земетресение

И дори да приемем, че капсулата е достатъчно добър избор при подобно бедствие, едва ли много хора могат да си я позволят – базисния модел е с цена 3800 долара. Ако пък държите на лукса, трябва да се разделите с 4 500 долара.

А в случай, че не разполагаме с подобни иновации, това което можем да направим при евентуално земетресение е да не изпадаме в паника и да застанем под касата на врата. Не е препоръчително по време на труса да бягаме по стълбите. Когато спре земетресението, можем да напуснем сградата.

Пазете се от всякакви предмети, които могат да паднат – става дума не само за лавици, а и за прозорци, дори външни стени. В случай, че не сте у дома, а някъде навън, намерете място, което е отдалечено от други сгради, както и от кабели и стълбове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest