ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Висока горна и ниска долна граница на кръвното

Висока горна и ниска долна граница на кръвното

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
Кръвно налягане

Показателите на кръвното налягане са най-често отчитаният показател в човешкото тяло. Те са от особено значение спрямо удължаването на живота. Поради това всеки трябва да е запознат с основните параметри, в които трябва да се движи.

Горната граница - систоличното кръвно налягане, се регистрира, когато сърцето се съкращава и със сила изхвърля кръв в съдовете. Долната граница - диастоличното кръвно налягане, се отчита, когато сърцето се отпуска и се изпълва с кръв от влизащите в него вени. Съществува и т.нар. пулсово налягане, отчитащо разликата между горната и долната граница.

Горната граница всъщност се определя от състоянието на сърцето, а долната – от това на кръвоносните съдове. Съкращавайки се, сърцето изтласква порция кръв към кръвоносните съдове, като през това време кръвното налягане достига максималното си ниво. Величината му зависи от силата, с която сърцето е изтласкало порцията кръв.

И за да не спадне до нула сърдечното налягане, то докато изпразненото сърце се запълни с нова порция кръв, започват да действат кръвоносните съдове. Еластичните стени на артериите се разширяват, за да могат да поберат същата порция кръв и след това се връщат в изходното си положение, изтласквайки кръвта далече по кръвоносните съдове. По този начин именно те не позволяват на кръвното налягане рязко да се понижи.

Нормалните граници за горната граница са от 120 до 140. При превишаване на тези стойности, то това е сигнал за тревога. Става въпрос най-вероятно за артериална хипертония. Лечението е медикаментозно, като схемите на лечение са разнообразни, като могат да включват медикаменти от различни груби в комбинация. Най-важна е по-бедната на сол и мазнини диета.

При хора, страдащи от диабет, нормата за кръвно налягане е не по-висока от 130/80.

Сърдечен удар

Високите стойности на горната граница са ясно свидетелство за това, че артериите са станали по-малко еластични. Това най-често се дължи на появата на холестеролни плаки.

Допустимата разлика между горната и долната граница по норма трябва да варира от 30 до 60. Ако обаче долната граница варира и нивата ѝ са прекалено ниски, то това е сигнал за определен проблем в тялото. Ниските нива на кръвното водят до хипотония. Консултация с лекар е напълно задължителна.

Оптималните нива на кръвното налягане са 120/80, нормалните - 130/85, а допустимите - 140/90. Всичко излизащо от тези граници се смята за индикатор на артериална хипертензия, изискваща лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
53
48
36
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Георгиев
Георгиев
06.11.2015 17:51
Благодаря. Много полезна информация.
13
0
Румем
Румем
31.03.2015 16:33
Искрена благодарност за тази полезна информация. Дълго я търсих, а лекарят нищо не обясни
16
0