ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Счупване на петна кост

Счупване на петна кост

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Счупване на петна кост
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Човешкото ходило е съставено от 26 на брой кости, които са свързани помежду си в сложен комплекс. Поради значително по-голямата функционална натовареност, костите на ходилото са по-масивни от тези на ръката.

Счупване на петната кост представлява фрактура, която най-често е причинена от високо падане върху петата. Този вид фрактури представляват около 2% от всички фрактури по тялото и около 60% от фрактурите на глезенните кости. Петната кост е позната още като калканеус.

Механизъм на счупване на петна кост

При падане от височина директно на петите се появяват две опониращи сили. Едната е проведена през големия пищял, а другата действа отдолу чрез петната кост. Петната кост бива притисната от талуса /костта на ходилото, която контактува с вилката на подбредрицата/.

Страничната външна част на петната кост се чупи много лесно, докато вътрешната й част е по-устойчива. Вътрешната част се размества и се получава натиск върху перонеалните сухожилия.

Освен всичко друго, петната кост може да се разцепи по дължина, довеждайки до разширение на костта.

Петната кост е силно ограничена от тънък кортикалис, който в единия си участък е задебелен и е покрит от хрущял /таламус/. Чрез него се осъществява малката, но изключително важна функция на ходилото – подвижност в субталарната става.

Гипсиране на петна кост

По отношение механизма на счупване на петна кост, счупването може да се разгранични по следния начин:

При вертикална компресия и срязваща сила върху субталарната става, при което се причинява вертикално счупване на петна кост.

Продължителното действие на тази сила отразява част от тялото на петната кост с вторична фрактура. Тази фрактура е насочена към грапавината на петната кост и включва една трета или половината от задната фасетка на субталарната става.

Във финалната фаза на счупването на петната кост, при изключително голяма сила на травмиращия фактор, петната кост се повдига нагоре и първичната фрактурна линия се отваря.

При депресионна сила на травмиращия фактор, фрактурната линия минава през тялото, непосредствено отзад до глезенната става. При още по-голяма сила може да се смачка субталарната става.

Симптоми при счупване на петна кост

Симптоматиката при счупване на петна кост зависи от степента, деформацията на костта и вида на фрактурата. Това означава, че болестните симптоми могат да варират в изключително широк диапазон.

На първо място, ходилото в задната си част е деформирано и значително разширено. Има демонстративно кръвонасядане в меките тъкани и то много бързо нараства. Подвижността на ставата е ограничена и се наблюдава накуцване. Стъпването на пръсти е много болезнено, защото е налице теглене на мускула на подбредрицата. Засегнатото място е зачервено и оточно.

Диагностициране на счупване на петна кост

Счупване на петната кост

Диагнозата счупена петна кост се поставя на базата на клиничните прояви и назначена рентгенова снимка. Благодарение на рентгенографията се вижда нарушаване на специфичния талокалканеарен ъгъл, който в нормално положение е 45 градуса.

Лечение на счупване на петна кост

Няколко са общоприетите методи, които се прилагат в лечението на счупена петна кост. На първо място се извършва моделиране на фрактурата и поставяне на гипс. Възможно е да се наложи оперативна намеса. Много често счупването на петата се лекува чрез високо положение на крака до изчезването на кръвоизлива.

Следва активно раздвижване, но без натоварване. Общото отбременяване на ходилото трябва да продължи най-малко 3 месеца.

Едно от усложненията, които могат да се получат е болки при ходене, в резултат на развита артроза на петните кости. Колкото е по-малка подвижността в субталарната става, толкова оплакванията са по-малки.

При всяко едно счупване на петна кост трябва да се търсят и придружаващи счупвания на прешлени на гръбначния стълб, защото те се получават по същия механизъм.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest