Гинекомастия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Гинекомастия
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
34.76 лв.
Виж ››

Гинекомастията представлява доброкачествено увеличение, което засяга мастната жлеза при мъжете. Увеличението е най-често около 4 см, съпроводено с хипертрофия на жлезите и мастната тъкан. В медицината се разграничават състоянията на гинекомастия при младежите и при възрастните мъже.

Причини и видове гинекомастия

Псевдогинекомастията представлява увеличаване на млечните жлези при мъжа или момчето в резултат на мастни натрупвания.

Истинската гинекомастия се разделя на физиологична и патологична. Физиологичната гинекомастия е характерна за новородените момчета, момчета в пубертета или възрастни мъже.

Физиологичната гинекомастия при новородените е естествено състояние след раждането, което се дължи на влиянието на майчините хормони върху плода. Състоянието преминава само и не бива да е повод за тревога. При отделяне на секрет от гърдите се препоръчва консултацията с педиатър.

В периода на пубертета се наблюдава транзиторна гинекомастия. Тя се дължи на по-бързото съзряване на клетките в тестисите, които отделят естрогени в периода на половото развитие.

Транзиторната гинекомастия има свой цикъл на развитие и преминава сама. Този период е с продължителност около 2 години. Състоянието обаче трябва да се наблюдава от специалист.

Следващият вид гинекомастия е инволутивната. Тя се развива в резултат на старостта и твърде ниското отделяне на мъжки полови хормони.

Патологичната гинекомастия може да се дължи на аномалии в развитието на тестисите и техните придатъци, което води до дисбаланс в съотношението на мъжките и женските полови хормони в тялото с по-висок синтез на естрогени. Това състояние е по-характерно за младите мъже.

Възможно е гинекомастията да се дължи на заболяване, което засяга надбъбречните жлези и хипофизата, които също отделят полови хормони, андрогени и естрогени. Патологичната гинекомастия по-често се дължи на ендокринни заболявания и нарушения. От голямо значение е и функционирането на щитовидната жлеза.

Не е изключено гинекомастия да е причинена от заболяване на черния дроб, което има токсичен характер /алкохолизъм, отравяне/. Тези заболявания нарушават процесите на равновесие между естрогените и андрогените в тялото на мъжа и причиняват увеличен синтез на естрогени. В резултат от това гръдните жлези нарастват.

Гинекомастията е основен симптом и при някои генетични заболявания. Тя се среща при заболявания на бъбреците и черния дроб, заболявания на нервната система. Заболявания на кръвта, кожни заболявания и колит също могат да станат причина за гинекомастия.

Симптоми при гинекомастия

В началото засегнатото лице се оплаква от появата на болезнено уплътнение около областта на зърното, но само на едната гърда. С течение на времето то постепенно започва да се увеличава. Не след дълго започват болестните промени и в другата гърда. Болките обаче не са интензивни. Гинекомастията по-скоро причинява сериозен емоционален и психически дискомфорт.

Диагностициране на гинекомастия

Първата цел на лекаря е да прецени дали състоянието е породено от псевдо или истинска гинекомастия. За поставянето на диагнозата от значение е видът на секрета, който изтича. Той може да има вид на коластра, да е с примеси на кръв или да е сериозен.

Лекарят се интересува и от симптоми на хипогонадизъм, дали мъжът има ерекция, фертилност, сексуално влечение. Под внимание се вземат и симптоми от страна на надбъбречните жлези, черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

Още при поставянето на диагнозата се различават едностранно, двустранно, дифузно и възлово увеличаване на млечните жлези. Има няколко степени гинекомастия /1-4/, които зависят от големината на уплътнението спрямо ареолата.

Лечение на гинекомастия

Истинската гинекомастия започва да се лекува едва след изясняването на причините за възникване на заболяването. Необходимо е да се назначат редица изследвания от неврохирург, уролог, ендокринолог и специалист по онкологични заболявания.

При установяването на ендокринни нарушения се назначава терапия със съответните хормонални медикаменти. В редките случаи, когато не се постига желан ефект от лечение, се предприема оперативна намеса на гърдите.

Транзиторната гинекомастия не изисква специфично лечение. Изключение правят случаите на хипертрофия на гръдните жлези, когато се предписват хормонални препарати за кратък срок и под наблюдение на онколог.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest