Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Променен цвят на изпражненията

Променен цвят на изпражненията

Тоалетна

Освен консистенцията на изпражненията (запек, нормално изхождане, диария), значение има и техният цвят. Според това може да се различи някакво болестно състояние. Възможно е причина за различния цвят на изпражненията да бъдат храните, които е консумирал човек, не е задължително да означава здравословен проблем.

Приетите за нормални изпражнения имат светлокафяв или тъмнокафяв цвят. Всъщност цветът им зависи от това какво сме консумирали.

Ако например храната, която сме похапнали, е млечна, нормално е изпражненията да бъдат светложълти. В случай, че погълнатата храна е месо, то тогава цветът на изпражненията ще бъде тъмнокафяв.

Болки в Стомаха

Ако в червата ви има липса на жлъчен сок, цветът на изпражненията ще бъде сивобелезникав, а ако имате кръвоизлив от червата или стомаха, цветът на изпражненията ще бъде черен – могат да бъдат и лъскави като катран. Нека това не ви плаши веднага – ако приемате някакви лекарства, те също могат да бъдат причина фекалиите да бъдат черни.

Обикновено това са медикаменти, които съдържат голямо количество желязо или бисмут. Възможно е към изпражненията да има и примеси от слуз – това означава, че някакъв възпалителен процес.

Изпражнения

Ако парчетата слуз са на едри парчета, това говори за възпаление на дебелото черво. В случай, че парчетата са дребни – възпалението най-вероятно е на тънките черва.

Ако забележите, че в изпражненията ви има гной – задължително посетете лекар, това говори за язви, обособени в долната част на стомаха. Това са туберкулоза или дизентерия, а може да бъде и симптом на рак на дебелото черво. Задължително е да посетите лекар и ако имате т.нар. кървави изпражнения.

Причините за тях могат да бъдат няколко – зависи от това какво е съотношението на кръвта и изпражнението. При т.нар. скрити кръвоизливи, цветът на изпражненията се променя почти неуловимо.

Ако кръвта предхожда изпражнението, вероятно става дума за хемороиди. При подобни състояния, от болния обикновено се изисква да занесе на изследване част от изпражнението, за да може да се постави точна диагноза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest