ezine.bg»Статии»За Дома»Фън Шуй»Разлики между класически и популярен фън шуй

Разлики между класически и популярен фън шуй

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k463
Фън шуй
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Фън шуй представлява изкуство и наука, целяща създаването на хармонична и здравословна среда за живот и работа. Това може да се постигне на всяко пространство, имащо ясни граници – жилище, сграда, стая, парцел земя, местност, дори държава.

След голямата вълна на интерес спрямо това изкуство в последните години реалните, традиционни граници на класическия фън шуй са доста размити.

В основите на класическия фън шуй лежат главните принципи, залегнали в китайстака философия, като "взаимодействието между ин и ян", "баланс на петте елемента" и др. Освен в това изкуство подобни принципи се прилагат и в други науки, като китайската астрология, китайска кухня, ци гун и китайската медицина.

Всеки един от петте елемента се съотнася към определена човешка част, като определен орган например. В медицината елементът Дърво се отнася към черният дроб и жлъчката. Те имат най-голяма сила през пролетта, тъй като тогава е сезонът на Дървото.

Ваза с плодове

Поради това е добре прочистването им да се прави именно пролетно време. Тези базови принципи присъстват в цялостната идеология на много науки, на всяка от тях се занимава с нещо различно. А фън шуй се занимава именно и само със заобикалящата ни среда.

Освен това науки като ароматерапия, психологията на позитивното мислене, нумерология, медитация не са класическият фън шуй, но използват неговите принципи и методи. Днес границите между различните науки се размиват. Те започват да си помагат всячески една на друга.

По този начин обяснението на света и мястото ни в нея става по-ясно и по-лесно. В България например се прилага осъвременен вариант на фън шуй, в който християнските традиции намират своето място.

Ако сте решили да се доверите на човек, твърдящ че е фън шуй специалист, той трябва да разполага с инструментите за различни замервания, таблици за изчисления и, разбира се, има легитимна диплома, което предполага, че е защитил поне един проект пред фън шуй експерт.

Медитация

Когато пристигне в дадения дом, той трябва на първо място да попита за датите на раждане на хората, които живеят там. Ако не го направи, значи този консултант използва "популярен фън шуй". По това се различава от представителите на класическия фън шуй.

Когато се прави анализ на жилището, е възможно да се установи, че един или друг аспект от живота на живущите в него страда в следствие на лош фън шуй. За да се премахне, в леките случи е достатъчно да се направят малки или по-големи промени, или реконструкции и ситуацията значително се подобрява. В най-лошите - единственото решение е преместването в друго жилище.

Най-големият способ, с който борави фън шуй, са активациите. Активира се определена енергия, в определено време, в определена точка на жилището. Най-често използваните активатори са свещ, фонтан или вентилатор.

Като вид активация се смята и разместването на мебели, ремонт или просто пробиване на дупка в стената. Гонената цел е да се получи раздвижване на енергията в съответния сектор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Яна
Яна
11.06.2014 06:45
Статията е интересна,но натрисането на христиански традиции е смехотворно.Фън Шуи не може да има нищо общо с тази религия.
1
0
Банко Пиронков
Банко Пиронков
02.12.2013 17:25
Няма такова животно - Фън Шуй, съобразен с християнството.
Критерият за професионализъм, изразен в питане за датите на раждане, е направо смехотворен.
Активациите към класическия Фън Шуй ли са или към поп-варианта? Някой някъде видя ли описана разликата между двата вида Фън Шуй?
3
0