Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Мастни топчета по тялото

Мастни топчета по тялото

Тяло
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Мастните топчета или липомите по същност са доброкачествен израстък, образуван от мастните тъкани, който може да се развие навсякъде по тялото. Той израства точно под кожата и това е най-често срещаната форма на тумор на меките тъкани.

Липомът няма раков характер и обикновено не причинява по- значителен риск за здравето ни. Туморчетата могат да бъдат отстранени чрез процедура по тяхното изрязване, ако се разрастват, станат по-големи или почувствате болка. Шансовете за израждането на тези образувания в ракови такива са минимални.

Липомите могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често срещаните области са подмишниците, торса, врата, горната част на бедрата, гърдите и горната част на ръцете. Средната възраст на хората, засегнати от тях, е 40-60 години. Тази възрастова група е силно застрашена от развитието на липом. Мастните топчета обикновено са колкото грахово зърно и може да достигнат до 3 сантиметра или повече. Те растат много бавно и са подвижни. Имат гумена консистенция при допир.

Видове липоми

Липомите са от различен произход заради начина, по който са се образували и появили. Не съществува много голяма разлика в състава им при отделните казуси. Различните видове са:

Аденолипом - свързан е с потните жлези.

Обикновен липом- най-често срещаният тип и се състои от бели мастни клетки.

Лимпом

Хиберном - състои се от кафява мастна тъкан.

Фибролипом - съставен е от мазнини и фиброзна тъкан.

Ангиолипом - този тип се състои основно от кръвоносни съдове и мастни тъкани.

Миелолипом - той е съставен от мазнини и тъканите, които изграждат кръвоносните съдове.

Липом от вретеновидни клетки- такъв тип се наблюдава при пациенти в напреднала възраст, а мъжете са най-засегнатата група.

Интрадермален вретеноклетъчен липом- такъв тип липом се среща най-често при жени.

Плеоморфен липом- той е с различни форми и размери.

Атипичен липом - съставен е от по-дълбоко разположени мазнини с голям брой клетки.

Неврален липом - този тип се изгражда от фибро - мастна тъкан.

Причини за възникването на липома

Точната причина за образуването и развитието на липома не е известна, но няколко са факторите, идентифицирани като такива, които предизвикват неговата поява. Увреждането на всяка част на тялото може да доведе до развитие на липом в тази област. Наследствеността също може да са окаже решаваща за образуването на мастните топчета. Ако страдате от синдрома на Гарднър по наследствен път или имате множествена липоматоза, то вие сте застрашен от развитието на множествени подкожни липоми.

Симптоми при липом

Липомът често остава незабелязан, докато не стане достатъчно голям, за да се очертае, да добие форма и да се усеща при допир в определен участък. Симптомите при липом са разнообразни. Мастните топчета обикновено са малки по размер, но в някои случаи може да пораснат и да достигнат 20 см. Теглото им също може да се окаже сериозно и в по- тежките форми да стигне няколко килограма.

Образуванията на липом са меки и податливи при допир. Те са лесно подвижни при минимален натиск с пръст. Мастните топчета понякога може да причинят болезнено усещане - когато стават по-големи и оказват натиск върху съседните тъкани и нервни окончания. Тъй като се намират точно под кожата, може лесно да се усетят при леко докосване с пръст.

Диагностика при липом

Прегледи

Диагностика на липома започва с подробен анализ относно продължителността на оплакванията на пациента, развитието на мастните образувания и свързаните с тях симптоми. Лекарят извършва физически преглед на мастните топчета и установява техния размер, консистенция и мобилност. След това се правят няколко допълнителни диагностични процедури.

Това са: компютърна томография, която определя наличието на мастна маса; ядрено-магнитен резонанс, който позволява да се направят по- добри снимки на липома. Често потвърждаване на диагнозата се извършва въз основа на данните от ядрено-магнитния резонанс и допълнителни диагностични тестове, а биопсия на образуването може да не се предпише.

Тя е процедура, която само понякога служи за потвърждение на наличието на липом. Биопсията се извършва чрез вземане на малка тъканна проба от засегнатата област, която се изучава под микроскоп.

Лечение при липом

Има два подхода при лечение на мастните топчета. Те са:

Наблюдение. Този е предпочитаният начин на лечение, когато хората не желаят да се подлагат на оперативна интервенция. В такива случаи е много важно редовно да посещават лекар за наблюдение на всички промени в размера и растежа на частните топчета.

Хирургична намеса. Това е проста хирургична процедура, известна също като ексцизия, и се прилага за премахване на липома. Слага се локална анестезия в областта, която ще се третира. След това чрез малък разрез в кожата се отстранява туморът.

В случаите, когато липомът е наистина голям по размер, може да се приложи общо или местна анестезия. Шевовете се отстраняват в рамките на няколко седмици след интервенцията.

Много рядко липомите се възстановяват отново след тяхното хирургическо отстраняване, така че този начин на лечение е препоръчителен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
58
42
34
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Цвети
Цвети
18.11.2016 07:11
Медицински пиявици успешно лекуват бучки и доброкачествени тумори. Поръчайте пиявици на 0988979306 или посетете сайта ни пиявица.бг
4
0
Цвети
Цвети
18.11.2016 07:08
Излекувайте бучки, подкожни образования и доброкачествени тумори с медицински пиявици. Във видеото показвам как се лекуват бучките в къщи. Поръчайте пиявици на 0988979306
18
6
margo
margo
06.01.2016 19:46
moq mawjima nqkolko top4eta na garba kajeti mi edno domawno lekarrstvo
13
2
Ива
Ива
13.11.2015 02:18
Майка ми си излекува такова топче до веждата с рецепта на баба Ванга-смесвате в едно малко бурканче силна ракия или силен спирт с един стрък пелин и едно топче прополис,да се разтвори хубаво прополиса и мажете всеки ден.Прополис продават на пазара,а пелин има и в аптеките.
30
6
Алегрия
Алегрия
25.01.2015 20:38
Преди време имах подобно нещо извършиха хирургическа намеса от нищо незначително стана......След 1 год.израсна на същото място и така до ден днешен пълни глупости обезобразяват те от една мъничка малка бучка става нямам думи.Аз. лично препатих
8
2
Велина
Велина
30.11.2014 13:21
Имам топче под веждата над клепача. Искам да го махна, з-то е грозно, но не съм здравно осигурена. Въпросът ми е на какъв лекар да ида, къде и колко ще струва?
25
5
ИцоСТЗ
ИцоСТЗ
22.04.2015 18:43
ужас и аз имам такова от 1 месец почти и се чудя какво да правя,ще ходя на лекар май,или с ихтиол да опитам..
13
6