ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Ето какво пречи на щастливия брак

Ето какво пречи на щастливия брак

Сърдитковци
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако сте разкаял се песимист, който отчаяно търси начин да стане оптимист – ново проучване доказва, че има как това да се случи. При това няма да ви бъде необходимо повече от седем седмици. Освен това стъпките, които трябва да предприемете, са само две – наблюдаване на усмихнати хора и медитация.

Учените провели това изследване твърдят, че тези две неща са достатъчни, за да се променим и да загърбим песимистичното си минало.

Всичко ще ни се струва по-хубаво, ще се отървем от излишната нервност и постоянното чувство на притеснение. Макар да звучи малко пресилено, истината е, че оптимизмът може и да оказва положително въздействие върху човек.

Скандал

Става дума за въздействие и на психическото и на физическото ни състояние, но всъщност има едно нещо, на което сериозно може да навреди. Учени проведоха изследване, което доказа, че оптимизмът пречи на брачните отношения.

Причината била в това, че когато човек очаква най-доброто да му се случи, не успява да предприеме каквито и да било действия, за да преодолее някаква трудност.

Лайза Неф и Андрю Джиърс са двамата изследователи, които са провели проучването. Учените достигнали до крайния извод, че умереният оптимизъм е полезен за човек, както и за отношението му към другите.

Брак

Съвсем по различен начин стоят нещата що се отнася до крайния оптимизъм, който е свързан единствено със самата връзка – той сериозно може да попречи на брачните отношения.

Според учените оптимизмът е абсолютно полезен, но трябва да бъде в нормални дози, както всяко друго нещо. Проучването показва още, че съпрузите, които имат по-голяма доза оптимизъм, са по-положително настроени за решението на някакви конфликти.

Заради конструктивното си решаване на брачните си проблеми, такива хора преживявали по-малко разочарование, що се отнася до брачното щастие.

От друга страна обаче, тези които съсредоточавали оптимизма си единствено в брака си, не били никак конструктивни щом възникнел някакъв конфликт с половинката. Такива хора преживявали доста голям спад в брачните си отношения след известно време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest