ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Холотропно дишане - същност и ползи

Холотропно дишане - същност и ползи

Холотропно дишане

От дълго време се знае, че можем да влияем на съзнанието си чрез много различни техники, някои от които включват и дишането. Трансперсоналната психология успява и да потвърди наблюденията на Вилхелм Райх относно това, че психологическите съпротиви и защити, както и блокажите на физиологично равнище и ограниченото дишане за свързани.

Методът на холотропното дишане е съчетание между дихателен модел, заредена музика и работа с тялото. То помага за активиране процесите на личностно израстване и самоопознаването.

Чрез него можем да преборим депресиите, да преодолеем кризите в живота ни, да активираме творческите си заложби и интуицията, да отстраним хроничния стрес и др.

Медитация

Чрез холотропното дишане можем да постигнем увереност, фокусиране на вниманието, реалистично възприемане на себе си, добро психическо, както и физическо здраве, самостоятелност, гъвкавост и премахване на негативни емоции, възможност за изграждане на здрави отношения.

Най-просто казано това е метод (от т.нар. методи на преживяването), който представлява дълбоко и по-учестено дишане, включващ и музика, която помага за освобождаване на енергията. Процесът се провежда по двойки, като веднъж участникът е дишащ, а след това асистент. Дишащият се нарича холонавт, а наблюдаващият – ситер.

Ползата от холотропната терапия е, че довежда тялото до цялостност. Каква всъщност е причината да бъде нарушена тя? Мозъкът ни е като биокомпютър, който разполага с неограничена памет, а поведението на всеки се определя от преживяванията ни, нормите, моралът и възпитанието.

Дишане

Ако това, което преживяваме е негативно, всички възможни отрицателни чувства дават реакция на енергийно ниво. Вследствие на това се появяват енергийни блокажи, а като физически елемент се наричат мускулни блокажи. Холотропната терапия се занимава именно с това разблокиране на тази енергия. Не се препоръчва на хора, които страдат от

- Остеопороза

- Епилепсия

- Глаукома

- Непрепоръчителна е за бременни жени

- хора, преживели скорошна операция

- хора, които страдат от остри инфекциозни заболявания, както и такива със сърдечно-съдови заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest