ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Повръщане и разстройство при деца

Повръщане и разстройство при деца

Жана Г.Жана Г.
Новак
554274
Болни деца

Много често през лятото децата започват да повръщат и това обикновено е придружено и със стомашно разстройство. Хлапетата са принудени да лежат цял ден вкъщи, вместо да играят навън и това ги изнервя.

През останалото време на годината също е възможно малчуганите да са подложени на неприятни преживявания като повръщане и разстройство, но през лятото това се случва доста често.

Една от причините са летните вируси, които преминават бързо, но съсипват част от ваканцията на учениците. По-малките деца изживяват тези проблеми още по-зле, тъй като не могат с точност да опишат усещанията си.

Друга причина за разстройство и повръщане при децата може да е престояла храна, която да предизвика различно по интензивност хранително отравяне.

Най-опасното при повръщането и разстройството при деца е че те могат много бързо да се обезводнят и това да повлияе върху цялостното им състояние.

Грижи за деца

Ако детето ви започне да повръща, спрете да му давате каквато и да е храна. Препоръчва се в такива случаи детето да бъде заведено на лекар, за да се диагностицира проблемът и да се предпишат правилните медикаменти.

Някои препоръчват децата да изпият една-две глътки кола, която може да спре първоначалните симптоми на повръщане. За да се спре разстройството, може да се даде активен въглен, а също така една филийка препечен хляб.

Знае се, че в такива случаи се препоръчва обезсолено сирене, което спомага за наваксването на изгубените минерали при разстройството. Но при повръщане е добре поне няколко часа да се избягва каквото и да е хранене.

Важно е да се поддържа добро ниво на течности, затова трябва да се дава по малко минерална вода със стайна температура, или преварена вода. Тя трябва да се пие на малки глътки и да е не повече от четвърт чаша на прием.

Като цяло повръщането и разстройството при правилно лечение преминават бързо. Не трябва да се подминават подобни симптоми, тъй като те могат бързо да обезводнят хлапето и да се стигне до усложнения, които ще изискват по-продължително лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest