Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Лечение при изкълчен глезен с бабини илачи

Лечение при изкълчен глезен с бабини илачи

Жана Г.Жана Г.
Новак
554195
Изкълчен глезен

Ако глезенът ви се изкълчи, можете да си помогнете с бабини илачи. Все пак е добре след това да потърсите мнението на специалист, за да не се окаже, че има счупване, а не просто изкълчване.

Някои хора са предразположени към изкълчване на глезена. Затова е много важно какви обувки носят, а за жените е добре да се въздържат от прекалено високи токчета.

При изкълчване покрийте мястото с марля, а върху нея сложете смес от 1 супена лъжица нарязан на ситно или настърган кромид лук, смесен с кристална захар. Превръзва се и превръзката се сменя 2 пъти на ден.

Изкълчен крак

Изкълченото място трябва да се обездвижи, за да не се усилва болката и отокът. Пострадалият трябва да легне или да седне така, че глезенът му да не мърда. За да не се получи голям оток, към изкълченото може да се притисне леко торбичка от плат, пълна с лед.

Обикновено изкълченото боли много. За да се премахне болката, се препоръчва на изкълченото място да се сложи малка мекица, направена от брашно и оцет. Тя се слага върху мястото, отгоре се слага парче марля и се превръзва. След около 5 часа се поставя нова мекица от брашно и оцет.

При изкълчен глезен се препоръчва да се свари шепа неузрял бъз в 5 литра вода, да се добави 1 супена лъжица сода за хляб и с тази отвара, когато изстине, да се мокри изкълченото място.

тесто

При изкълчен глезен можете да облекчите болката и да намалите отока, като покриете мястото с леко намокрен с вода черен хляб. Покрийте с марля и превържете. След 5-6 часа можете да смените хляба с нов. Най-добре действа при изкълчен глезен ръженият хляб.

Ако сте изкълчили глезена си, върху марля нанесете белтък от яйце и сложете върху мястото така, че белтъкът да е точно върху изкълченото. Превързва се и след около 4 часа може да се смени компресът с нов.

Ако след като изкълчването вече е преминало, остане подутина, която е твърда, тя се премахва постепенно, като през зимата се масажира леко с топло олио, а през лятото – с мед и студена вода. След масажа мястото се превръзва не много стегнато с бинт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
54
44
36
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
мартин
мартин
09.12.2014 11:57
картоф настърган студен през час и паста био аис или травма гел
6
1
груйо
груйо
21.05.2014 14:05
аййй какви глупости тука са изписани.
0
4