ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Повръщане и разстройство при възрастни

Повръщане и разстройство при възрастни

Повръшане

Гастроентеритите най-често се причиняват от ротавируси, като децата са най-потърпевши. При възрастни подобно състояние може да мине много по-леко – при тях причинителите са най-вече кампилобактерия и норовирус. Видовете гастроентерити са бактериален, вирусен, паразитен и еозинофилен.

Вирусните гастроентерити са най-често срещани, а 50 до 70 % от тях се причиняват от норовирусите – силно заразни са и много бързо могат да се разпространят. Бактериалните гастроентерити протичат доста по-тежко отколкото вирусните и могат да доведат до сериозни усложнения. Паразитните гастроентерити са най-рядко срещани.

Обикновено високите летни температури са предпоставка за развитието на стомашно-чревно разстройство. Това включва къркорене на червата, диария, болка в стомаха, гадене и повръщане. Не рядко е възможно да вдигнете температура. Всъщност причините за тези симптоми – повръщане и диария, могат да бъдат много.

Ако страдате от подобно неразположение, първото, което трябва да направите, е да спрете приемането на всякаква храна. През следващото денонощие се пие само минерална вода. Има много лекарства, които можете да приемете, за да спрете разстройството, но поглъщането веднага на подобно средство е напълно погрешно.

Причината е в това, че когато приемете запичащо средство, има шанс да потиснете диарията. Това значително пречи на елиминирането на токсините, които имате в стомашно-чревния тракт и причините, които са довели до разстройството.

Гадене

Приемането на активен въглен обикновено облекчава състоянието, тъй като това хапче поглъща всички токсини, намиращи се в стомашно-чревния тракт.

Ако инфекцията не е сериозна, въгленът е достатъчен да се овладее положението. Ако след 24 часа симптомите ви не отшумят, задължително посетете лекар. Той ще може да ви каже дали причината е нещо по-сериозно.

Стомашно-чревните инфекции при възрастните обикновено не са опасни и минават сравнително лесно и бързо. Ако обаче става дума за дете, там нещата могат бързо да се усложнят. При пациенти с хронични заболявания, както и малки деца, след някой от горните симптоми, задължително трябва да се посети лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest