ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Да си направим препарат против бълхи

Да си направим препарат против бълхи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Бълхи

Бълхте – тези изключително неприятни вредители, могат да сполетят всекиго. Най-лошото, с което голям процент хора не са наясно, е че те могат да се пренасят както от кучетата и котките, така и от хората. По този начин те необезпокоявано влизат в домовете ни, където се разполагат спокойно и започват да се размножават.

Предпочитаното време от бълхите е топлото. Ако обаче не успеете да се отървете от тях навреме, те ще продължат да се размножават у дома ви и през зимата.

Ако сте решили да действате само в борбата с бълхите, е добре да се запознаете с бабините рецепти за унищожаване на бълхи.

Оцет и зехтин

Бълхи по домашния любимец – За да ги премахнете, използвайте чесън на таблетки или ябълков оцет. Добавяйки по малко оцет към водата на кучето си. Кожата му ще стане по-кисела и бълхите ще се откажат да го ползват като преносител. Същата реакция се постига и с чесъна.

Ако ли пък имате котка, то в никакъв случай не слагайте оцет във водата за пиене. Най-добре я изкъпете с вода и оцет или намажете козината ѝ.

Бълхи в къщата – На първо място изперете килимите и пътеките в дома си на най-високата възможна температура. Когато изсъхнат, ги върнете по местата им, като ги поръсите обилно с готварска сол. Погрижете се солта да проникне във влакната, най-добре с метла.

Оставете ги да престоят така поне едно денонощие. Когато бълхите ядат от тази сол, те се дехидратират и умират. Процедурата се повтаря на всеки три дни, тъй като убива само възрастните вредители, но не засяга по никакъв начин ларвите.

Подът и всички повърхности, включително и мястото, където спи домашният ви любимец, също се измиват със солена вода.

Почистване

Друг вариант е направата на смес от половин чаша евкалиптови листа, сварени на бавен огън. Към тях се добавят 2 чаши зехтин. Сместа се оставя да ври около 6 часа. По няколко капки от получената смес се добавят към водата, с която перете и плакнете текстила в дома си. Внимавайте обаче – това е опасно за кучета и котки.

4 лимона се изстискват и се смесват с 2 литра вода. Пода трябва редовно да се мие с този разтвор. Това държи нахалните бълхи надалеч.

Ако живеете в къща с двор, то смесете пръстта си с бяла пръст. В нея има съвсем миниатюрни остри ръбове, които хората и домашните любимци не усещат и не забелязват. Те обаче разкъсват ларвите на бълхите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
54
46
34
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
БълхоУбиецЪ
БълхоУбиецЪ
12.08.2015 19:40
Не съм чвал бълхи да папат сол.
Ще го пробвам. Ама друг път!
3
0
Ани
Ани
26.03.2014 20:22
глупости...
14
2