Вагинална сухота

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Вагинална сухота
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Вагиналната сухота е сериозен проблем при жените, който се отразява изключително негативно на сексуалния живот. Вагиналната сухота превръща секса в от удоволствие в изпитание.

Причини за вагинална сухота

Гинекологичен проблем – много често вагиналната сухота е породена от заболяване като кандидоза, хормонални промени в тялото, вагинит. Сухота се наблюдава и при синдром на Сьогрен.

Намаляване на естрогена – това е една от най-честите причини за вагинална сухота. Естрогенът е отговорен за овлажняване на лигавицата на влагалището, за поддържането на балансирана киселинна среда и на еластичността на тъканите. По този начин се създава естествена защита срещу инфекции на пикочните пътища и гениталиите.

Обикновено влагалищните стени са покрити с фин слой прозрачна течност, която служи като естествена смазка. Когато естрогенните нива намалеят, отслабва както защитата на влагалището, така и количеството на тази прозрачна течност.

Настъпване на менопаузавагинална сухота е един от основните симптоми при менопаузата. Намалените нива на естрогена влияят на процесите на овлажняване.

Медицинска намеса – сухотата във влагалището може да се появи след облъчване в тазовата област, отстраняване на яйчниците, анти-естрогенна терапия.

Вагина

Неподходящи козметични средства – неправилно избрани интимни душове за вагинални промивки, неподходящи интимни душ-гелове също може да причини вагинална сухота. Други възможни причини са употреба на тампони, силно ароматизирани сапуни и тоалетна хартия.

Фактори като стрес, бременност, раждане, умора, прием на противозачатъчни също са рискови за вагинална сухота. За рискови фактори се отчитат тютюнопушенето и липса на раждане.

Липса на сексуална възбуда – не е изключено вагиналната сухота да е просто резултат от липса на възбуда или твърде кратка любовна игра. Трябва да се отбележи, че жените се настройват по-бавно от мъжете и е необходима малка загрявка. В случай на избързване може да се стигне до болка и неприятно триене на по време на половия акт.

Симптоми при вагинална сухота

Основните симптоми при вагинална сухота се изразяват в чувство за парене и сърбеж. Болката е най-силно изразена при полов акт, във връзка с липса на адекватно овлажняване на лигавицата. В по-сериозните случаи може да се стигне до разраняване и последващо кръвотечение.

Паралелно с тези симптоми, започват да се наблюдават чести вагинални и уроинфекции. Появяват се дизурични смущения, като парене, често уриниране, инконтиненция.

Диагностициране на вагинална сухота

Интимни душ гелове

Сама по себе си вагиналната суохта не е заболяване, а симптом за нередност. Необходимо е да се посети гинеколог, който да направи преглед и да установи какъв е проблемът.

Посещението при гинеколог не бива да се отлага, защото освен силен враг на сексуалните отношения, вагиналната сухота предразполага към по-чести инфекции и проблеми.

Лечение на вагинална сухота

Лечението на вагинална сухота, която варира от лека до умерена форма, може да бъде сведено до употребата на подходящи лубриканти и овлажнители. Овлажнителите имат по-дълготрайно действие.

Гинеколозите препоръчват воденето на редовен полов живот, защото увеличеното кръвоснабдяване при сексуална възбуда поддържа гениталния статус и съответно подобрява лубрикацията.

По преценка на личния гинеколог се прибягва до средства, съдържащи естроген. Ако липсват характерните за менопаузата симптоми, за предпочитане е тяхното локално приложение. Те се прилагат под формата на гелове с апликатори, глобули, кремове.

При наличие на съпровождащи оплаквания към вагиналната сухота, успешно може да приложи хормонално-заместителна терапия.

Прилагането на подобна терапия крие немалко рискове, поради което се започва само след консултация със специалист.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Нина
Нина
24.07.2015 18:28
Използвам лубриканти, избягвам острите сапуни, оцветената тоалетна хартия, както и честото миене със сапун.
0
0
Виолета
Виолета
20.05.2015 07:36
Вагиналната сухота си е голям проблем и в ежеднението и при полов акт. Дълго време използвах кремове, докато приятелка не ми каза за нефритени яйца. Сега си правя упражненията с тях и нямам такива проблеми, решиха се доста бързо, колкото и да не ми се вярваше.
12
1