ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за подут корем

Причини за подут корем

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Подут корем

Подутия корем е явление, често срещано както при малките деца, така и при възрастните. За да се премахне неприятното усещане, трябва да се открие основният му причинител. Когато подуването например е придружено със силен дискомфорт и дори болкови усещания, то това е е признак за наличие на здравословен проблем.

Причини за подут корем

От неприятно подуване на корема се оплакват жени, които са в периода преди менструация. Често състоянието е придружено от неприятни усещания. Дължи се главно на промяната на някои женски полови хормони.

Преглед на стомаха

Подутия корем може да е признак за спад в имунитета. Ако е така, то най-вероятно става въпрос за инфекция с патологични бактерии. При навлизането си в дебелото черво, те влияят на функциите му. Състоянието се характеризира с нетипичната и неприятна миризма, която се отделя, дължаща се на дейността на залепналите по повърхността на червото микроорганизми.

Бързото хранене и поглъщане на големи залъци несдъвкана храна се съпровожда и с поемането на прекомерни големи количества въздух. Той се пренася по пътя заедно с храната и е възможно да доведе по подувания. По този начин се затормозява храносмилането и има връзка с повишената ферментация, както и отделяне на газове от удължения престой на храната в храносмилателната система.

С отделянето на големи количества газове се свързва и консумацията на бобови култури, зеле, ръжен хляб, мая и дрожди и съответно продуктите, с помощта на които са изготвени. Те също способстват подуването на корема. Реално, до проблеми със стомаха може да доведе консумацията на каквато и да било храна, която не се понася добре от организма.

Подут стомах

Възможно е подуването на корема да се дължи на наличието на определено и специфично заболяване на храносмилателната система. Най-често срещаните такива са колит, гастрит, ентерит и панкреатит. Ако коремът ви системно се надува след хранене, то по най-голяма вероятност страдате от хроничен гастрит и панкреатит.

Ако подуването е придружено със запек, диария и болка, се предполагат заболявания от вида на синдром на раздразненото черво. Освен това, подобно оплакване в редки случаи се получава и при застой на кръв в червата и цироза на черния дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest