Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Изтръпване на пръстите

Изтръпване на пръстите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k248
Изтръпване на ръце

Изтръпването на ръцете и пръстите се характеризира с изтръпване или мравучкане по кожата на ръцете и дланите. Състоянието се нарича още парестезия. То може да се дължи на от следните заболявания и състояния: мигрена, витаминен дефицит, полиартеритис нодоза, притискане на нерв, травма, склеродермия, алкохолизъм и други.

Всеки човек използва ръцете си средно 85 пъти повече в сравнение с другите си органи и пособия. Поради това дори и най-малкият проблем във функционирането им сериозно затруднява живота и може да причини много повече от обикновен дискомфорт.

Защипаният нерв е най-често срещаната причина за появата на изтръпване. Понякога тъканите около даден нерв упражняват върху него твърде много напрежение. Тогава настъпва защипване на нерва. Функцията на нерва се нарушава, провеждането на нервния импулс не достига предназначението си и настъпват болка, мравучкане, изтръпване.

Друга причина за изтръпването на пръстите и ръцете може да е допълнителното шийно ребро. По принцип в човешкото тяло има 12 чифта ребра. Те се захващат за дванадесетте гръдни прешлени. Това допълнително шийно ребро представлява локализирана вродена аномалия.

При нея в шийния отдел на гръбначния стълб е налице ребро, водещо началото си от последния - седми шиен прешлен. В много редки случаи се наблюдават две или три ребра – произхождащи съответно от шести и пети шиен прешлен.

Изтръпване на пръстите

Шийното ребро е рудиментарен израстък. Размерите и формата му варират значително. Оплаквания се появяват, когато реброто е 4-5 см в дължина. Те се дължат на притискане на минаващия в близост съдово-нервен сноп – подключичните артерия и вена и раменното спелетение.

Оплакванията започват в зряла възраст. Нерядко са предшествани от травма в областта. Появяват се изтръпване и мравучкане на пръстите, слабост на съответния крайник до изпускане на предмети, промяна на цвета на кожата, студенина на ръката и подуване. Това е ясен индикатор, че шийното ребро не е безобидно състояние.

Друга причина за появата на изтръпвания е хипертрофията на малките гръдни мускули - пекторалис минор синдром. Малките гръдни мускули са триъгълни по форма тънки мускули. Разположени са в горната част на гръдния кош - под големите гръдни мускули. Имат стабилизираща функция и при съкращението си придърпва лопатката надолу и напред.

Ръкавици

При посоченото състояние тези гръдни мускули са преразвити и свръхтонизирани или просто скъсени. Разместват нормалната позиция на рамото и при определени позиции засягат кръвоснабдяването в ръцете. Поради това се появява изтръпване.

Определени повреди в ротаторния маншон водят до изтръпвания. Ротаторният маншон представлява група от 4 мускула и техните сухожилия. Те осигуряват динамичната стабилност на раменната става и контрола на ставата при въртене.

Проблемите могат да са от два типа – тендинити (т.е. възпаления на сухожилията) и разкъсвания на мускулни влакна. При подобни проблеми изтръпванията в ръцете и пръстите е най-лекият симптом. Най-честите оплаквания са ограничаване на движенията в рамото, болка до т.нар. замръзнало рамо – липса на движение в ставата.

Изтръпването на пръстите не е безобиден симптом. Ако продължава прекалено много време, е нужна консултация с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest