Как да сваля оток?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k510
Оток

Универсален метод за свалянето на отоци е студеният компрес. За да се направи, най-често се използва гумен мехур (тремофор), найлонов плик или торбичка, пълна с натрошен лед. Също така са подходящи и готови пакети, изпълнени с гел или течност, които се замразяват или охлаждат.

Използваните гел или течност в тях са нетоксични и могат да абсорбират значително количество топлина. Най-елементарния вид студен компрес, който може да се направи в домашни условия, е една торбичка или кърпа пълна с натрошен лед.

Лечението с лед се нарича още криотерапия. Това е една от най-простите, най-безопасни и най-ефективни техники за първа помощ при травма, болка или дискомфорт в мускулите и ставите. Прилагането на студен компрес се използва за намаляването на мускулния спазъм, болката и възпалението на меките тъкани в първоначалния момент, т.е. веднага след травмата.

Приложи ли се тогава, той противодейства на неконтролируемото подуване на увредената зона, т.е. образуването на оток. А отока забавя процеса на оздравяване.

Компрес

Прилагането на студен компрес е част от бързия метод за оказване на първа помощ при травми. Той води до понижаване на температурата, намаляване или предотвратяване на отока и увреждането на тъканите, потискане възпалението и кървенето в тъканите, свиване на кръвоносните съдове в кожата (вазоконстрикция), понижение чувствителността на периферните нерви и намаляване болката и мускулните спазми.

Освен това, в същото време засилва притокът на хранителни вещества в тази зона, подпомага отстраняването на метаболитните отпадни продукти, увеличава силата и подпомага лимфния дренаж и оздравителния процес.

За да си направите студен компрес, в найлонова торбичка или кърпа поставете кубчета или натрошен лед. Добра работа вършат и торбичките за лед за фризер, както и замразени зеленчуци.

Лед

Друг вариант е използването на готови пакети за студен/топъл компрес. Те се купуват от аптечната мрежа и имат двойна употреба. Могат както да се охлаждат, така и да се затоплят. За да се изстудят, са им нужни 2 часа във фризера.

Мехурите с лед пък представляват гумен термофор с калъф, в който се поставят натрошени парчета лед.

За да наложите компреса, нанесете малко количество масло/олио върху зоната. Всякакъв вид олио е подходящо, дори такова за готвене. При нарушена цялост на кожата обаче не прилагайте олио, а поставете найлонова торбичка като защитен слой, за да не намокрите раната.

Друг вариант е да поставите влажна кърпа върху маслото. Това обаче не е необходимо, ако използвате найлонов плик.

Пакетът с лед се поставя върху кърпата. След около 5 мин се проверява цвета на кожата. Ако е розов/червен, пакетът се отстранява. Ако ли не, торбичката отново се поставя за около 5-10 мин.

Студеният компрес може да бъде оставен върху засегнатия участък в продължение на максимум 20 до 30 минути. Повече време би увредило кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
22.08.2018 22:48
Цхгххйкйшймщл

Ккпооошло на всички времена в които се използват за лечение на всички времена в които се използват за лечение на всички времена в които се занимават и се управлява с и се занимават със се управлява с това че сте могли да имат нужда и на други места и в момента липсват и
1
0