ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Татуировките могат да причинят рак

Татуировките могат да причинят рак

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k156
Татуировки
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Британското здравно министерство предупреди, че в мастилата, с които се правят татуировките, са открити опасни токсини, от чието натрупване може да се предизвика появата на ракови клетки.

При проверката на някои мастила здравното министерство открило кобалт и живак, които са доказани канцерогени.

В един от най-често използваните химикали в черния туш за татуировки – бензопиренът, се съдържа мощен канцероген, който е предизвикал рак на кожата при опити върху животни.

Червените татуировки са особено опасни заради съдържащия се в тях живак, а сините и зелените – заради високото съдържание на кобалт.

Татус

Директорът на Кожния център към Брадфордския университет - Дезмънд Тобин, призова към зачестяване на проверките върху мастилата за татуиране в Европа.

Изследването на проф. Йорген Серуп от университета в Копенхаген показа, че при 13 от 21 от най-използвани мастила за татуировки в Европа се съдържат опасни канцерогенни съставки.

Здравните институции настояват студията за татуировки да предупреждават писмено клиентите си за възможните рискове, които крие мастилото, с което се прави татуировката.

Установено е, че татуировките могат да предизвикат редица усложнения.

Боята за татуировки, особено червената, зелената, жълтата и синята могат да причинят алергични кожни реакции, като сърбящ и неприятен обрив. Това може да се прояви и години след поставянето на татуировка.

Татуиране

От мастилото кожата може да се инфектира, да се зачерви и от да започне да се отделя гноеподобна течност.

Понякога около татуировката се появява уплътняване, наречено гранулом. Възможно е да се образуват келоиди – релефни области, получени от разрастване на ръбцова тъкан.

Ако инструментите, с които се прави татуировката, са замърсени със заразена кръв, можете да се заразите с редица инфекциозни болести като тетанус, хепатит B, хепатит С.

Традиционната медицина не е одобрила официално нито един пигмент за татуиране.

Татуировката нарушава една от най-важните бариери в организма – кожата. Вследствие на което се появяват редица възпаления.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest