ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Запушени маточни тръби

Запушени маточни тръби

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Запушване на маточни тръби
Пулсов оксиметър - син
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
Виж ››

Маточните тръби в тялото на жената са един от особено важните органи, които имат основна роля в транспортирането на оплодената яйцеклетка. Наречени са още фалопиеви тръби. В едната си част са прикрепени към яйчниците, а в другата – към матката. Средните размери на тръбата при полово съзрели жени са около 12 см.

След като яйцеклетката узрее, тя навлиза в маточната тръба. Там я намират сперматозоидите. След като бъде оплодена, тя се придвижва по маточната тръба към матката, където се настанява, за да бъде износен зародишът.

За съжаление, много често маточните тръби се превръщат в причина за безплодие при жената. Запушените маточни тръби се явяват като естествена преграда за сперматозоидите и пречат за достигането им до яйцеклетката.

Запушените маточни тръби може да са наследствено или вторично състояние след прекарани възпалителни процеси на пикочо-половата система и коремната кухина, гинекологични проблеми като ендометриоза, наднормено тегло, коремни операции.

Възпалителните процеси на съседни органи като улцерозен колит, болест на Крон, апендицит също могат да доведат до увреждане на маточните тръби.

Интересен факт, е че затлъстяването при жената буквално може да запуши маточните тръби. При мъжа затлъстяването не го прави импотентен или стерилен, но при жената много често е причина за проблеми.

Симптоми при запушени маточни тръби

Запушените маточни тръби не причиняват определена симптоматика. Ако след една година редовни полови контакти не настъпи бременност, веднага може да се заподозре запушени маточни тръби.

Запушените маточни тръби могат да бъдат опасно състояние, защото срастванията могат да доведат до извънматочна бременност. Оплодената яйцеклетка не може да измине пътя си до матката се настанява в коремната кухина, причинявайки опасни състояния за жената.

Запушени маточни тръби

Диагностициране на запушени маточни тръби

Диагностицирането на запушени маточни тръби се извършва основно с два метода – лапароскопия и хистеросалпингография.

Хистеросалпингографията представлява рентгеново изследване, при което предварително е вкарано контрастно вещество в маточната кухина. Ако маточните тръби са запушени, може да се локализира къде точно, в зависимост от това докъде стига течността.

Това изследване се извършва между 2 и 5 ден след края на цикъла, като от началото на менструалния цикъл не трябва да е осъществяван полов контакт.

При лапароскопията се прониква с камера и помощни инструменти в тазовата кухина в близост до пъпа.

Лечение на запушени маточни тръби

Лечението на запушените маточни тръби се изразява във въвеждане на въглероден двуокис под налягане в маточните тръби с цел продухване и отпушване. Възможно е да се извърши оперативна лапароскопия или коремна операция.

Ако запушването е откъм външния край на тръбите и власинките, улавящи зрялата яйцеклетка и отвеждащи я по тръбите към матката не са нарушени, е възможно да се извърши оперативна корекция за отпушване. Тук успеваемостта е сравнително висока.

Ако запушването е откъм мястото на връзка между матката и тръбата, случаят е по-сериозен. Извършва се реимплантиране на тръбата в матката, но по-добрият метод е балонната пластика на тръбите.

Когато само едната тръба е запушена, не се налага операция, защото една маточна тръба е достатъчна за зачеване. Ако има проблем с двете тръби, обикновено те се отстраняват и се пристъпва към ин витро процедура.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest