ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Уголемен черен дроб

Уголемен черен дроб

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k510
Увеличен черен дроб

Увеличеният черен дроб се нарича с медицинското название Хепатомегалия. В случаите, когато заедно с черния дроб се увеличава и слезката, състоянието се нарича хепатоспленомегалия.

Черният дроб е орган от храносмилателната система. Неговата функция е от части да подпомага храносмилателните процеси, производството на жлъчката, пречистването на токсините от кръвта, както и производство, съхраняване и освобождаване на мазнини и холестерол.

Ръбът на черния дроб може ясно да се опипа в дясното подребрие при издишване след дълбоко вдишване. При настъпване на състоянието уголемен черен дроб обикновено се появяват симптоми като обърканост, халюцинации, силна умора, припадъци, повишена температура, подут корем, повръщане, пожълтяване на кожата и склерите и др.

черен дроб

Увеличеният черен дроб обикновено се дължи на чернодробни заболявания. Те най-често се свързват с прекомерната употреба на алкохол. Освен на това подобно увеличение може да се прояви в следствие на застойна сърдечна недостатъчност, вирусен хепатит, рак на черния дроб и стеатоза - мазнини в черния дроб.

Черният дроб може да се увеличава - при възпаление на собствените му тъкани, при наличието на хепатит; когато част от тях се се заменят от съединителна, при цироза; при туморни процеси; наличие на кисти; паразитни заболявания; при натрупване на продукти от неправилна обмяна на вещества и заболявания на сърдечно-съдовата система, при които се наблюдава застой на кръв във вените на органа. При всяко едно от заболяванията хепатомегалията протича по различен начин.

Чернодробни заболявания

Състоянието хепатомегалия се разглежда по-скоро като симптом, а не като заболяване.

При леките форми на този симптом, чернодробната тъкан се възстановява напълно и черният дроб възвръща нормалния си размер. При хроничните прогресиращи заболявания обаче, при които отмират голямо количество чернодробни клетки и има наличие на съединителна тъкан, се развива цироза. При цирозата пълното възстановяване на функциите на черния дроб е невъзможно.

Каквато и да е причината за наличието на увеличен черен дроб, то изисква задължително задълбочено изследване и поставяне на диагноза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest