ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Изтръпване на палеца на крака

Изтръпване на палеца на крака

Палец на крака
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Изтръпването или мравучкането, което се появява изведнъж на различни части от тялото, в медицината се нарича парестезия.

Парестезията може да бъде хронична или остра. Всъщност, това изтръпване в крайника може да е причинено вследствие на притискане на някой нерв от крайника или от хипервентилация, паническо разстройство. Това е острата парестезия.

Когато става дума за хронична – това изтръпване може да се дължи на няколко различни заболявания – става дума за артрит, проблеми с щитовидната жлеза, диабет.

Парестезията на крайниците много често може да се появи заради неудобна поза при сън или седене. Подобни изтръпвания могат да бъдат съвсем кратки или с по-голяма продължителност.

Палци

Причините за парестезия на крайниците могат да се разделят на няколко различни групи. Може да става дума за заболявания, които засягат нервите на гръбначния ви стълб или пък за заболявания, при които съществува патологичен процес притискащ нервите – абсцеси или тумори.

Много вероятно е също да изтръпне крайник, ако се наблюдава отравяне с олово или при системна употреба на цигари и алкохол.

Изтръпването на палеца на крака се усеща като трептене, което се движи по хода на нерва на палеца. Неприятното усещане на крака може да бъде симптом на доста заболявания – множествена склероза, захарен диабет, вече споменатото нараняване на нерв, синдром на Гилен Баре, алкохолна невропатия и др.

Тъй като обаче това са само догадки, трябва да споменете за проблема на личния си лекар, който ще ви насочи към подходящия специалист.

Не винаги изтръпнал палец на крака говори за толкова сериозно заболяване – често пъти от измръзване или изгаряне също можете да получите този симптом.

Тъй като това е само един симптом, а всяко от тези заболявания има доста такива, най-добре е да не правите крайни изводи, а да говорите със специалист, за да се разбере какъв е проблемът.

Понякога неудобни обувки също могат да причинят много проблеми. Затова избирайте не само красивото, но и удобното и се грижете за краката си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest