Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Лоша миризма от пералнята - как да се справим

Лоша миризма от пералнята - как да се справим

Жана Г.Жана Г.
Новак
554195
Пералня

Ако пералнята излъчва лоша миризма, то тя може да се прехвърли върху изпраните дрехи, без значение какъв прах и какъв омекотител сте използвали.

Има няколко причини, заради които дрехите могат да имат лоша миризма, дори след като са изпрани в пералнята и би трябвало да са чисти и да ухаят приятно.

Една от тях е, че изпраните дрехи могат да поемат лошата миризма, ако останат в пералнята за няколко часа или за през нощта, след като вече са били изпрани. Препоръчва се веднага след като се изперат, дрехите да се извадят от пералнята.

Самата пералня с миризмата, която се носи от нея, ни дава знак, че нещо не е наред и трябва да обърнем внимание. Това може да се случи след използването и в продължение на няколко години.

За да предпазите вашия уред, трябва след като извадите изпраните дрехи, да оставите пералнята отворена, за да може да се изпари влагата останала в нея. Ако я затваряте веднага, след като сте извадили изпраните дрехи, има шанс да се образува мухъл, предизвикан от влагата.

Не събирайте мръсните дрехи в пералнята с дни, докато се събере достатъчно, за да я пуснете. Това също е причина за лошата миризма на дрехите, както и на пералнята. Използвайте кош за пране и слагайте дрехите в пералнята, само ако ще я използвате веднага.

По този начин ще предпазите гумените части, които лесно могат да поемат от неприятната миризма на мръсните дрехи и после да ароматизират неприятно цялата къща.

Пране

Опитайте да смените праха за пране. Може проблемната миризма да е от него или омекотителя. Следете резервоарите за прах да не се задръстват от полепнал препарат.

Периодично сипвайте една доза прах за пране и пускайте пералнята да работи празна на 90–95 градуса и без режим центрофуга. Така ще осигурите измиването ѝ и ще премахнете лошата миризма.

Проблемът, заради който пералнята мирише неприятно, може да е във водата, която остава под барабана, ако пералнята не е свързана правилно към водопроводната инсталация.

Ако миризмата е силна и въпреки всичките ви опити не изчезва, най-добре е да смените маркуча за мръсната вода. След няколко години използване в него се натрупват мръсни отлагания с неприятна миризма.

Причината за миризмата може да е във филтъра на пералнята. Препоръчва се периодичното му почистване, за да се предотврати появата на неприятната миризма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest