ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Болки след цикъл

Болки след цикъл

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Болки след Менструация
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Повечето жени изпитват болка преди или по време на първите няколко дни от периода на менструалното кървене. Силната болка преди или по това време се нарича дисменорея. Но има и жени, които изпитват болки и след като цикълът премине.

Подобно явление се случва много рядко и жените, при които се проявява, често са склонни да го пренебрегват. Ако болките продължават повече от няколко дни след цикъла, най-вероятно става въпрос за коремни болки, проявяващи се по средата на овулацията.

Обикновено този вид болка се усеща две седмици преди или след менструацията и често се бърка с дисменореята. Подобна болка засяга едва 20 % от жените. При повечето това явление се появява много рядко, но при някои се наблюдава всеки месец.

Болки в Стомаха

Този тип болка може да преминава от единия яйчник на другия през следващия месец, въпреки че някои жени изпитват болка само от едната страна. Има няколко фактора, които могат да причинят болка в периода след цикъла.

Коремна Болка

Преди овулацията, растежът на фоликула може да притисне яйчника и това да доведе до болка. През самия период на овулацията, кръвта или течността, които се отделят от разкъсаното фоликулно яйце, могат да подразнят лигавицата на корема.

Симптомите, които съпътстват болката в след менструалния период, свързани с овулацията, са остри спазми, изпотяване, главоболие, сърцебиене, диария и гадене. Болката обикновено трае от няколко минути до няколко часа, като има и случаи за постоянна болка в продължение на 24 до 48 часа.

Има естествени методи, с които болката да бъде облекчена. Добре се повлиява от използването на електрическа възглавничка в долната част на корема; леки кръгови масажни движения около мястото на болката; консумацията на леки храни, както и честото хранене; взимането на витамин В6, магнезий и калциеви добавки; разходки и умерено физическо натоварване.

Някои жени, които страдат от след менструален синдром могат да изпитват болка, комбинирана в определен момент с предменструалния синдром. Стомашните и коремни спазми са общи симптоми.

Изпитваната болка в периода след менструация не е повод за притеснение. Ако обаче тя не отшуми след няколко дни и стане периодична, се препоръчва да се потърси консултация с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest