ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Мога ли да спра хапчетата за кръвно?

Мога ли да спра хапчетата за кръвно?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Високо кръвно
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Проблемите с кръвното налягане са едни от най-разпространените не само в България, а и по целия свят. Те не бива да се пренебрегват, тъй като могат да доведат със себе си фатални последици. Най-разпространеният начин за лечение на проблемите с кръвното е пероралният, т.е. – с лекарства. Това лечение обаче помага само на тези, които го прилагат дълготрайно и най-вече – правилно, спрямо лекарските препоръки. Самосиндикални промени спрямо приема на лекарства са абсолютно непрепоръчителни.

Има някои тънкости по отношение приемането на медикаментите, ако искаме то да даде резултат.

На първо място една от основите причини за липса на ефект от лечението на сърдечно-съдови заболявания е неправилният прием на препаратите. Голям процент от хората започват да пият хапчета, чак когато кръвното им налягане вече е доста повишено и са получили или хипертонична криза или инфаркт.

Има случаи дори, в които дори след подобни индикации, засегнатите отказват да се лекуват. Основното при лечението на болестите на сърцето и кръвоносните съдове е постоянството. То е един от най-важните фактори за успех.

От друга страна, другият голям процент хора са свикнали с високото си кръвно налягане дотолкова, че когато им се наложи да приемат таблетка за понижаване, се чувстват зле, имат главоболие и виене на свят, появяват се и други симптоми. Поради това те отказват да приемат лекарства, смятайки, че така пак ще се чувстват по-добре.

Сърдечно здраве

Но да живеете дълго време с високо кръвно налягане е много опасно. Поради това, колкото и неприятно да ви е, не можете да се откажете от хапчетата. На промяна подлежи само дозата на приемания медикамент, за да може кръвното налягане да влиза в нормалния си ритъм постепенно.

Това неминуемо ще предотврати и появата на странични ефекти. Прекъсването на приема на лекарства за кръвно може да доведе до изпадане в състоянието, наречено рикошетно повишаване на кръвното налягане.

Когато прибягвате до лекарства за кръвно налягане, е добре те да са ви предписани от лекар. Някои от медикаментите са много силни и имат способността бързо да го понижат. Те обаче се използват само за преодоляване на хипертонична криза, а не за постоянно лечение. Честата им употреба може да предизвика рязко колебание на кръвното налягане и в крайна сметка – усложнение на кризата.

Хапчета за кръвно

Има случаи, в които в болницата влизат хора, които са изпили 9-10 таблетки и пак са с кръвно 280/140. При тях трябва да се избегне така нареченият синдром на спирането, който може да доведе пациента до летален край.

Подходящите медикаменти за кръвно трябва да се съчетаят с още няколко фактора. Правилният начин на живот, като се намали приемът на сол и мазнини, както и редовното физическо натоварване на чист въздух, са от съществено значение. Прекаленото натоварване обаче трябва да се избягва.

Да се отмени временно или да се спре напълно медикаментозното лечение е възможно, но става изключително рядко. Това става само при хора, които успешно контролират хипертонията си в продължение на години с един и същ препарат, а и са променили начина си на живот. Разбира се, подобно спиране се консултира с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Георги
Георги
23.04.2015 00:47
Спортувайте хора!!! това е единствения начин....
1
1
Пешо
Пешо
15.06.2015 12:17
Футболисти умират по време на мач, нали спортуват редовно, всичко е карма пиенето на тези лекарства води до импотентност при мъжете!
6
0
Билка
Билка
03.10.2014 00:07
Мояля, някой, който е "излекувал" кръвно да сподели. ПРОСТО НЯМА ТАКИВА. ВСЯКО КРЪВНО ЗАВЪРШВА С ИНФАКТ, ИНСУЛТ ИЛИ БЕЛОДРОБНА ЕМБОЛИЯ. Хаповете за кръвно не правят нищо друго освен изкуствено да разширяват кръвоносните съдове и по този начин "нормализират" кръвното налягане. С течение на времето кр. съдове изтъняват и стават ронливи. Това води до пробив и съотвено до инфаркт или инсулт.... Приятно пиене на хаповете..... Моето кръвно беше 220/180 сега без хапове е 125/ 80
27
0