ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Първи стъпки на бебето

Първи стъпки на бебето

Прохождане на бебе
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Прохождането е като всяко друго нещо при бебетата – говоренето, поникването на зъбите и прочие, просто трябва да се случи.

Бебето ви може да направи първите си крачки на 10-ия месец или на 14, а защо не и на 18-ия. Никой не може да даде точна и правилна рецепта и още повече – няма какво да направите, за да ускорите процеса, просто подкрепяйте бебчето в малките предварителни „стъпки“.

От самото раждане до момента на прохождането, бебето трябва да развива скелета си, да подсили мускулатурата си. Първо е нужно да се научи да координира движенията си.

През първите шест месеца от живота си при бебетата се случва точно това – укрепва се мускулатурата им. След около 3-ия месец, всяко бебче може да изправя главичката си и да я задържа.

Мама и Бебе

С помощта на мама и татко, на около 5 месеца дечицата могат да се опират на крачетата си. На малко по-късен етап бебето вече изпъва и двата крака.

Между 4 месеца и година, малкото бебенце вече преминава към следващата фаза. Тъй като вече може да седи, мъничето знае, че е време да опита нещо ново.

Бебе

Започва да лази и когато и това действие бъде напълно усвоено, бебето започва да се изправя и с помощта на мама и татко да прави първите си плахи крачици.

На годинка бебето вече може да прави крачици като се държи само с едната ръка – все още се чувства твърде несигурно, за да върви самичко.

След това между 12-ия и 18-ия месец мъничето опитва и други нови идеи – търси равновесие, навежда се надолу на пръсти, след това назад, отново на пръсти. С това си действие бебето подсказва, че съвсем скоро ще върви самостоятелно.

Много е важно, когато все още е на етап да ходи с един от родителите си, да не издигате ръцете у над главата. Идеята е да осигурите равновесие, а не да го държите или да го вдигате.

Давайте му кураж – казвайте му, че се справя чудесно, обяснявайте му какво да е темпото. Някои дечица много бързат, когато правят опити за първи крачки, което ги затруднява допълнително. Не настоявайте да ви пусне – детето ви само ще прецени кога е моментът за такава крачка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest