ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Запек при кърмачета

Запек при кърмачета

Запек при кърмачета
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

При кърмените бебета рядко се появява такъв проблем като запека. Обикновено, когато бебетата се хранят с кърма, се изхождат всеки ден – между 1 и 6 пъти. Запекът може да се появи тогава, когато започнете да храните бебето с твърда храна.

Има бебенца, които са кърмени, но в първите седмици ходят само веднъж или два пъти за седмица. Независимо че след това изпражненията са полутечни, често бебчетата се напъват. Много бързо ще започнете да различавате физиономията, която мъничето прави, когато започне да се изхожда.

Бебетата между 0 и 3 месеца много рядко имат проблем като запек, дори и тези, които не са кърмени, а са хранени с адаптирано мляко. Това, че бебето се разстройва, когато се изхожда, не означава обезателно, че има запек.

Кърмените бебета изключително рядко имат подобен проблем, тъй като кърмата е лесно смилаема и дори помага за движението на червата. Ако обаче забележите, че това разстройване става системно, най-добре консултирайте се с педиатър.

Бебе

В случай, че новороденото се изхожда по-рядко от един път на ден и изпражненията са твърди, тогава можем да говорим за запек. Причината за запек при бебетата е, че не поемат достатъчно течности. Тъй като говорим за много малко бебе, най-добре е да се консултирате с педиатър.

Има няколко начина, по които можете да раздвижите бебчето и изхождането да не се случва толкова трудно. Хванете краченцата на бебето и започнете да ги движите така, сякаш кара колело. Това би могло да помогне на изпражненията да се придвижат.

Бебета

Можете да опитате и да масажирате коремчето на бебчето, но не натискайте – започнете от пъпчето на бебето. Къпането с топла вода също може да помогне на бебето да се изходи по-лесно, така че не се изненадвате, ако се случи, докато го къпете.

Разбира се, ако говорим за по-голямо бебе, просто премахнете запичащите храни и наблегнете на онези, които раздвижват стомахчето и червата. Имайте предвид и това, че когато бебето преминава към твърда храна, запекът не е изключение.

Ако забележите, че в изпражненията има кръв, бебето плаче всеки път, когато се изхожда, или се напъва много, има твърдо стомахче, потърсете лекар незабавно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest