ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Масаж и гимнастика на новороденото бебе

Масаж и гимнастика на новороденото бебе

Бебешка гимнастика
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-14%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
24.08 лв.
Виж ››

И от масажите, и от гимнастиката мъничетата имат полза. Елементарните упражнения, за които родителите им помагат, ще им помогнат да тонизират своята мускулатура и ще повлияят положително на кръвообращението. Не на последно място тези движения ще подобрят функционирането на всички органи на бебето.

Гимнастиката се прави два пъти на ден, като най-хубавото време за нея е след банята на бебенцето, както и след като се събуди сутринта. Всъщност след като сте изкъпали бебето се започва с много нежен масаж с подходящо бебешко олио. След това започвате да правите движения с крайниците на бебето, за да активизирате мускулите.

Хубаво е да правите гимнастиката на отрочето си преди да се е нахранило. Дори може да се каже, че тези упражнения възбуждат апетита, така че ще помогнат и ако вашето бебе има проблем с храненето. Единственото условие да правите гимнастика след храна е да е минал поне час, за да не повърне бебчето.

Температурата трябва да е достатъчно висока, обстановката – предразполагаща. Направете масажа и гимнастиката като игра за вашето бебе – говорете му през цялото време. Това ще го направи щастливо и може би желанието за плач ще отмине много бързо.

Мама и бебе

Бебешката гимнастика можем да разделим на две групи – за бебето до шест месеца и за бебета до дванадесет месеца. Разликите в двете групи идват основно от факта, че преди шестия месец мъничето не може да седи, което означава, че упражненията преди това трябва да бъдат съобразени с този факт.

За да подготвите мъничето, в стаята трябва да бъде около 22 градуса, съблечете голо бебенцето, сложете го на твърда повърхност. Много е важно, ако имате някакви украшения – гривни, пръстени, да ги свалите. Ръцете на този, който прави масажа, трябва да са измити и затоплени, а масажът започва от ръцете, гърдичките на бебето и продължава по краката и гърба.

Бебе

Масаж не се прави на деца, които не са в добро здравословно състояние или са разстроени. Бебето винаги трябва да бъде спокойно. До навършване на двата месеца, можете да правите следните неща:

- Сложете бебчето по корем, но го наблюдавайте непрекъснато и го дръжте само няколко секунди.

- Сложете мъничето по корем и се опитайте внимателно да свиете крачетата му, като държите дланта си на ходилата – мъничето ще отблъсне ръката ви и ще се придвижи напред. Това упражнение е подходящо, след като вече отрочето ви може да стои повече време по корем.

Ако бебето вече е навършило два месеца:

- Ръцете на бебето се прибират към гърдите, след което се разтварят встрани.

- Сложете мъничето по гръб и опитайте да допрете стъпалцата му в пода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest