ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Какво да правим при подут венец?

Какво да правим при подут венец?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k510
Кървящи венци
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Здравето на венците е от изключително голямо значение за добрата устна хигиена. Освен това те са и видима част от това как изглеждаме. Подутите и кървящи венци са често срещан проблем, които може да засегне всеки и то без каквито и да било предварителни симптоми.

Подуването на венците е следствие липса на адекватна хигиена на устата и лошо храносмилане. Причина за влошаване състоянието е консумацията на прекалено голямо количество рафинирани въглехидрати и захар във всякакви форми. Тези захари се преобразуват в киселина от бактериите в устата и могат да причинят възпаление на венците, което води до това, че те се зачервяват, подуват и започват да кървят.

Ако не се лекуват, болката и подуването на венците могат да стана много силни и трудно поносими. Поради това е добре да сме наясно с традиционните методи за лечение на тези дентални проблеми, които са ефективни и могат да се извършват лесно и в дома.

На първо място е добре да се използва трапезна сол като вода за уста. Това е много лесен и ефикасен начин за справяне с болката.

Карамфил

Възпаленията и подуванията на венците могат да се облекчат с разтвор от масло от чаено дърво и вода. С него се изплаква устата.

За облекчение на болката може да се направи и следното: взима се една пъпка от подправката карамфил и се стиска между зъбите. Друг вариант е парченце памук да се потопи в олио от карамфил и да се наложи върху подутото и/или болезнено място.

Лечението на подути, болящи и най-вече кървящи венци е засегнатата зона да се маже с дъбилен екстракт. По подобен начин действа и масажът със смлян черен пипер.

Лекарство против болка и подуване е нанасянето на камфорно масло около мястото.

Зъболекар

За да се справите с подуването на венците, се препоръчва втриване на паста, приготвена от босилек на прах и синапено масло. Освен че спира възпалителния процес, тя се справя и със зъбобол и лош дъх. Сушените семена от манго, направени на паста, също са подходящи за масажиране на венците за облекчаване на болката и спиране на кървенето.

Всеизвестно средство за лечение на загниване на зъбите и кървене на венците е дъвченето на прясна кора от акация. Поставянето на скилидка чесън върху засегнатата зона заедно с малко парче морска сол, също е подходящо решение.

Справянето с проблема с домашни и изпитани средства е възможно. Ако обаче процесът е навлязъл в критичен момент и не можете да си помогнете сами, то най-добре веднага отидете на зъболекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest