ezine.bg»Статии»За Дома»Картини, които отопляват жилището

Картини, които отопляват жилището

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Отоплителни картини
Органайзер за препарати с дръжка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Органайзер за препарати с дръжка
11.00 лв.
Виж ››

Пазарът за отоплителни уреди радва своите потребители с изобилие от иновативни решения, що се отнася до постигане на домашния уют. Изборът между подови и настенни отоплители, които се различават както по технологията на производство, така и по принципа на нагряване, е огромен. Разликите са осезаеми и в цените на тези продукти.

От гледна точка на първоначално вложения капитал най-икономичният вариант са компактните топловентилаторни печки „духалки” и недотам скъпите маслени радиатори. По принцип тяхната стойност зависи от броя на секциите (глидерите). Най-скъпите, които се предлагат, пък са нагревателите. Тяхната работа е основана на инфрачервено излъчване.

Подобни отоплителни уреди се отличават от традиционните в принципа си на действие. Те не нагряват въздуха в помещението, а определени предмети и повърхности. Стават все по-предпочитани, тъй като са по-икономични от гледна точка на разхода на електроенергия.

Само преди няколко години на пазара се появи нов вид отоплител, а именно - отоплител-картина. Той е произведен от въглеродни материали и има прекрасни топлопроводими свойства.

Ток

Технологията с използване на въглеродни съединения за създаване на нагревателни елементи се появява още в началото на 60-те години. Дълго време след това тя е използвана единствено за нуждите на отбраната и естествено не е била достъпна за широките маси. Първите прототипи на съвременните стенни отоплителни тела постъпват на пазара в началото на 90-те години на миналия век.

Още тогава добиват широка популярност и са обект на непрестанен интерес от страна на потребителите. През годините технологията за производството им търпи редица изменения и подобрения. Определени производствени методи позволяват да се повиши надеждността и стабилността на работата на отоплителните тела и да се подобрят техните качествени характеристики.

В промишленото производство използването на тези нови технологии се въвежда едва в последните години, а днес всички ние можем да се сдобием с подобна иновация от близкия магазин.

Картини за отопление

Отоплителите-картини се отличават с изключителна компактност, икономичност и почти никаква опасност от пожар. Те заемат малко място и не изсушават въздуха в помещението, което отопляват. Коефициентът на полезно действие при тяхната работа е с 25% по-голям отколкото у традиционните отоплителни уреди.

Нагревателният елемент, който съставлява основата на „картината”, представлява сам по себе си пресован слой въглеродни нишки, провеждащи електрически ток, който протича към противоположната страна на този слой. Благодарение на това се осигурява нагряване на повърхността на нагревателя и равномерно разпределение на топлината.

Стенните отоплителни тела-картини излъчват мек поток топлина. Около 70 % от нея представлява дъговълново инфрачервено излъчване, което се поглъща от различни обекти в стаята. Това осигуряват неговото равномерно разпределение в цялото помещение. Освен това са ползотворни срещу конденз и излишна влага в стаята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest