ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Страховито вредни диети

Страховито вредни диети

Вредни диети
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

По време на коледните празници повечето хора си позволяват да се отпуснат в похапването на различните вкусотии, които има на трапезата. Това, което обикновено ги крепи, е изречението „след празниците ще вляза във форма“.

Британската диетична асоциация е съставила списък на различни диети, които не бива да бъдат спазвани, тъй като са опасни за здравето. Повечето от тях са спазвани от различни холивудски знаменитости.

Първата от тези диети се състои в това да се замества храната и всякакви напитки с въздух. Тя се нарича бретарианска диета и е абсолютно отричана от повечето диетолози. Мишел Пфайфър е една от холивудските знаменитости, която изпълнява хранителния режим. Всъщност бретарианската диета изключително много напомня на спазваната от певицата Мадона „въздушна диета“.

Философията на тези хранителни режими е, че всеки, който ги следва, няма нужда нито от храна, нито от вода, тъй като замества тези си нужди с въздух и слънчева светлина. Според експерти от Британската диетична асоциация тази диета не бива изобщо да се опитва, тъй като няма никакви данни, че човек може да оцелее само със слънчева светлина и кислород.

Отслабване

Втората отричана диета в списъка е биотайпинг диета – хората, хранещи се според този режим, опитват да променят своя хормонален баланс и да намалят нивата на мазнините. Всъщност този хранителен режим е свързан с шест хормона и натрупването на мазнина в различни части на тялото.

Целта е всеки, който я практикува, да намали своята телесна маса, като контролира своя хормонален баланс. Всички онези, които са се подложили на тази диета, се хранят само с определен вид храни, с цел да намалят мазнините в определени области на тялото. Според Британската диетична асоциация този хранителен режим разчита най-вече на „псевдонаука“.

Специалистите предупреждават, че вероятно тази диета ще помогне да свалите килограми, но определено това няма да се случи по здравословен начин.

Сладки неща

Третата диета, която попада в списъка на страховитите вредни диети, предполага избягването на всякакви храни, които съдържат глутен. Този хранителен режим е следван от Гуинет Полтроу.

Според работещите в Британската диетична асоциация важно е тази диета да се спазва от онези, които страдат от цьолиакия, но от друга страна няма изрични доказателства, че без глутен тялото ни ще отслабне. Причината хората, които са пробвали този хранителен режим, да отслабват е в това, че заради ограничението на глутена, спират да се консумират сладките лакомства, които го съдържат, като торти и бисквити.

Четвъртата диета, която е в списъка с вредните хранителни режими, според Британската диетична асоциация е т.нар алкорексия. Този хранителен режим се състои в това да се приемат малко калории през седмицата, за да се „съхранят“ за почивните дни. С други думи – ако на ден се спестяват, например по 1500 калории, за уикендите ще има за наваксване 10 500 калории.

Диета на Дюкан

Тази диета е любима на топ моделите. Специалистите я определят като лудост, тъй като ниският прием на калории означава, че тялото ви не приема достатъчно витамини и минерали, за да функционира правилно. Този хранителен режим може да нанесе огромни щети на тялото.

Последната опасна диета в списъка на британските диетолози е следваната от Дженифър Лопес и Керъл Мидълтън диета на Дюкан. Този хранителен режим е сложен, нисковъглехидратен и високопротеинов – това само по себе си означава сваляне на килограми много бързо. Но заради скорострелното отслабване, тази диета може да причини запек, липса на енергия и пр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest