Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Днес е Световният ден за борба със СПИН

Днес е Световният ден за борба със СПИН

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
СПИН

На 1 декември се отбелязва Световният ден за борба със СПИН с различни кампании, които имат за цел да уведомят хората за предпазните средства, с които могат да предотвратят появата на смъртоносната болест.

Денят за борба със СПИН се е учредил, когато Световната здравна организация решава да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от предпазни средства, с които да се защитим от вируса.

От 1988 г. насам този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история.

Към днешна дата той е признат и се отбелязва в над 190 държави по света, включително и у нас. По случай Световния ден за борба със СПИН в много български градове се организират информационни кампании.

Членове на БЧК ще раздават на гражданите превенционни брошури и презервативи. Ще има пунктове, в които ще се провеждат безплатни и анонимни изследвания за ХИВ.

България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация.

Презервативи

Данните сочат, че в страната има регистрирани надс 2 400 българи, носещи вируса на ХИВ. Статистиката сочи, че през 2016 г има 193 нови случая на заразени.

Информация на ООН показва още, че над 36 милиона души в света имат ХИВ.

Според световните статистите все по-голяма част от болните се подлагат на ескпериментално лечение, което в последните години има отлични резултати, като дори има излекувани от СПИН. В най-положителните прогнози се казва, че до 2030 година епидемията може да бъде овладяна, а заразените да са все по-малко на брой.

Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ, и обединява усилията на обществото в общата борба срещу болестта.

Припомняме още веднъж, че изследванията за ХИВ/СПИН във всеки кабинет в страната са безплатни и анонимни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest