Празнуваме Бабинден!

MarianeMariane
Джедай
143276254
бабинден
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части-14%
Качество без компромис:
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
59.00 лв.
50.74 лв.
Виж ››

По традиция всяка година на 8-и януари се празнува Бабинден. На този ден се почитат бабите-акушерки, които някога са били единствената помощ на родилките. Те са помагали в израждането на бебетата и след това в грижите за него до 40-ия ден.

Бабите-акушерки са знаели как да помогнат на родилката да добие здраво дете и дори как без помощта на ехограф с точност да определят пола на бебето. На Бабинден празнуват и всички акушери и гинеколози.

Бабинден е един от големите народни празници, който е типично женски. Въпреки че той е езически празник, традицията да се почитат бабите-акушерки се е запазила и през Възраждането. За жалост днес Бабинден е загубил голяма част от обредните си обичаи, но все още в някои части на България се отбелязва подобаващо.

На този ден майките на деца до 3-годишна възраст трябва да станат призори и да отидат до чешмата, за да налеят прясна вода. В съда с водата трябва да се сложи китка босилек или здравец.

Бабин ден

Водата заедно с калъп сапун и нов пешкир трябва да се отнесе до къщата на бабата акушерка, помогнала в израждането на детето. Традицията повелява майките да „полеят“ на бабата. Това става на двора, задължително под някое плодно дърво.

Акушерката измива ръцете си, а след това ги избърсва в полите на невестите – за да са плодовити и лесно да раждат. Невестите даряват бабата с пешкир, който премятат на дясното ѝ рамо. От своя страна, бабата закичва булките със стръкче здравец, вързана с бял и червен конец.

В някои региони на страната е прието бабата акушерка да хвърля шепи вода към небето и да подскача три пъти, изричайки думите: Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!

След „поливането“ бабата акушерка пристъпва към даряване на изродените от нея деца. Тя дарява на мъничетата чорапки и ризи и връзва на ръцете им бели и червени кончета. Задължително ги благославя за здраве и дълголетие.

Наобяд идва ред за традиционното угощение. Бабата-акушерка и невестите се събират в дома ѝ. Всяка булка трябва да носи прясна погача, баница и варена или печена кокошка. На празничната трапеза задължително трябва да присъства и бъклица с ракия или вино. Невестата целува ръката на бабата и ѝ подава подноса с храната.

Бебе

На тържеството присъстват само жени. Често пиршеството е придружено с песни, танци, както и с някои доста пиперливи сценки и закачки с открит сексуален подтекст. В края на угощението бабата–акушерка премята през врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца.

Едва след като приключи угощението на жените и мъжете, започват да се събират в дома на акушерката. Преоблечени като „волове“, с кожени маски и рога, те изнасят бабата навън и я качват в двуколка, шейна или просто голям плетен кош.

Обикалят селото и отвеждат бабата на реката, за да я „изкъпят“ във водите на реката, т.нар. влечугане. Ако по пътя някоя от невестите срещне мъж, тя сваля калпака му и не го връща, докато не получи откуп.

После всички се събират на селския мегдан, където се залавят на общо хоро за здраве на Бабинден. Хорото изпраща бабата-акушерка до къщата ѝ, където отново и изказват благодарност и обич.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest