ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Аргирия - болестта на сребърните хора

Аргирия - болестта на сребърните хора

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Аргирия

Заболяването Аргирия се нарича още болестта на "сребърните хора". Развива се в резултат на многогодишна работа със сребро и неговите соли, когато те постъпват в организма продължително време, но на малки дози. Има случаи обаче, когато тя е причинена именно от приема на домашно приготвена вода, посредством закупен уред за сребърна вода.

Когато сте изложени на т.нар. сребърно влияние, т.е. – когато сте в контакт със сребро продължителен период от време, то бавно започва да се отлага във вид на метал в съединителната тъкан и капилярните стени на различни органи. В това число влизат бъбреците, костният мозък и далакът.

Когато тези отлагания се натрупат в кожата и лигавиците, среброто им придава сивозеленикава или синкава окраска. Тя е особено ярка на откритите участъци от тялото, подложени на действието на светлината. В редки случаи кожата може да е дотолкова оцветена, че да напомня кожата на афроамериканец.

Хората, които по някаква причина се сдобиват с тази "сребърна кожа", са изключителна рядкост. Един от случаите е на Пол Карасон от американския щат Орегон, който почина на 63-годишна възраст през септември 2013 г. Допреди 14 години имал обикновена бяла кожа. Тя започнала да добива този сребърен и по-тъмен оттенък постепенно и толкова плавно, че дори близките и приятелите му не го забелязали.

Когато обаче се срещнал с приятел, който не бил виждал отдавна, Пол изведнъж чул: "Ей, какво си направил с лицето си? ". След проведени изследвания станало ясно, че новият цвят на лицето си Пол получил от сребърен разтвор, който систематично употребявал вътрешно като лекарство.

Пол Карасън

Развитието на болестта е много бавно. Първите признаци се появяват след 2 до 4 години непрекъсната работа със сребро. Силното потъмняване на кожата се наблюдава след десетки години. В началото потъмняват устните, след това слепоочията, а след тях – и клепачите. Доста силно могат да са оцветени и лигавицата на устата и венците, както и ноктите.

В някои случаи аргирията се проявява във вид на дребни синьо-черни петна.

Лошото при аргирита е, че веднъж сменила цвета си, кожата остава така за цял живот. Процесът е необратим. До момента не е открито адекватно лечение на този проблем. Въпреки това състоянието може да се нарече болест само условно, тъй като страдащият от него може да не изпитва никакви болезнени усещания.

Дори има една положителна черта - при наличието на аргирия не може да има други инфекциозни заболявания. Човек е толкова "пропит" със сребро, че то убива всички болестотворни бактерии, попадащи в организма. В случая на Пол Карасон - той постъпил в болница след сърдечен удар, наличие на пневмония, а след това получил и тежък инсулт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest