ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо диетите са вредни

Защо диетите са вредни

DesislavaDesislava
Новак
177100
Диети
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

По-голямата част от американците са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Това са състояния, които носят повишен риск от хронични заболявания. Въпреки че диетата е логичният отговор при наддаване на тегло, трябва да сте наясно с няколко потенциални опасности. Безопасното отслабване включва дългосрочна програма с подходящ прием на калории, повишена физическа активност и лекарски надзор.

Хранителен дефицит

Една от основните опасности на диетата е развиването на хранителен дефицит. Това може да се получи при следването на неправилна диета или яденето на твърде малко храна. След спазването на нисковъглехидратна диета може да получите високо кръвно налягане и нездравословното освобождаване на кетони - съединения, които се произвеждат по време на изгарянето на мазнини.

Кетоните могат да се натрупат в кръвта, което води до гадене и слабост. Други диети пък могат да доведат до недостиг на витамини и минерални, които са жизнено важни за вашия организъм. А диети, които налагат приемането на храни с малко или никакво съдържание на мазнини, могат да повредят жлъчния мехур. Диетите пък, които ще ви наложат да поемате твърде малко калории, може да доведат до слабост, прилошаване и увреждане на органите.

Отслабване

Йо-йо ефектът

Йо-йо ефектът е бързото възвръщане на килограмите след спазването на диета. Цикълът често се повтаря отново и отново. Доказано е, че при жените, които са спазвали диета и резултатът е йо-йо ефект, чувствително са се намалили нивата на естествените клетки „убийци“ т.е. клетките на имунната система.

Като се има предвид, че тези клетки са на имунната система и са натоварени с нелеката задача да отблъскват рак и вируси, сериозността на йо-йо ефекта е очевидна. Установено е също така, че йо-йо диетите са свързани с повишен риск от диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и депресия.

Развиване на хранително разстройство

Нарушенията в храненето често започват с намаляване на калориите. Човек започва нормална диета или тренировъчна програма като здравословен опит да отслабне, но не са редки и случаите, когато човек става обсебен от загубата на тегло. Това може буквално да накара човек да умре от глад.

Диета

Другите проблеми, които може да предизвика хранително разстройство в следствие на диета, са увреждане на органите, припадъци, загуба на коса и загуба на менструален цикъл. Анорексия и булимия са типичните примери за хранително разстройство в следствие на диета.

Безопасно отслабване

Безопасната загуба на тегло се постига чрез намаляване на общия прием на калории само до точката, при която губите не повече от 1-2 килограма на седмица. Увеличаването на физическата активност може да ви помогне да постигнете това.

Говорете с вашия лекар преди началото на тренировъчна програма или диета и го помолете за помощ, ако имате признаци за развитие на някои от опасните симптоми в следствие на диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest