ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Компрес за изкълчен крак

Компрес за изкълчен крак

Жана Г.Жана Г.
Новак
554273
Компреси

Изкълченият крак боли много и първото, което трябва да се направи, е да се обездвижи кракът и да се намали усещането за болка. За това могат да помогнат различни видове компреси.

При изкълчен крак помага компрес от памучен плат, натопен в хладка вода. С този плат се обвива кракът, отгоре се слага найлонов плик, а отгоре - вълнен плат или направо се обува вълнен чорап. След 8 часа този компрес се маха и при нужда се сменя с нов.

Преди лягане се препоръчва да се направи такъв компрес и на сутринта усещането за болка вече ще е намаляло доста, както и отокът, причинен от изкълчването на крака.

Зеле

Зелевите листа също много помагат при изкълчен крак. Необходим е един по-голям лист от прясно зеле. Този лист се начуква добре, за да пусне зелето сока си. Зелевият лист се слага върху изкълченото и около него се увива бинт, но не много стегнато. Този компрес се оставя за 6 до 8

часа и при нужда се сменя с нов.

Също така може да се приложи компрес с комбинация от зелев лист и мед. Изкълченото място се намазва обилно с мед, а върху него се слага зелев лист, но без да се начуква предварително. Обвива се добре с бинт, но не много стегнато. След 2 часа компресът се сменя с нов.

Хляб

Много добре действа ръжен хляб, който е напръскан леко с оцет. Парчето хляб се поставя върху изкълченото място, отгоре се слага памучен плат и се обвива с бинт, но не стегнато. След 1 час компресът се сменя, а ако много щипе, може да се смени след 20 минути.

Възможно е компресите, които някога успешно са използвани от бабите ни, да не повлияят върху изкълченото, но в много случаи след няколко часа отокът намалява и болката преминава.

Независимо от това дали компресът помага или не, е добре да бъде посетен специалист, за да се установи, дали става въпрос само за изкълчване или за счупване. Това е много важно при малките деца, които все още са в период на растеж.

Понякога при тях става въпрос за спукване на хрущял в крака и това може да попречи на по-нататъшното правилно развитие на този крак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest