ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Ново лечение за пристрастените към марихуана?

Ново лечение за пристрастените към марихуана?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
Трева

Ново откритие може да излекува пристрастените към марихуана. Учени специалисти, занимаващи се с тази проблематика, установиха съществуването на молекула, произвеждана от мозъка, която е част от естествен защитен механизъм срещу вредните ефекти от канабиса. Откритието може да отвори пътя към лечението на пристрастеността към дрогата.

Пристрастените към марихуана в света са повече от 20 милиона души. Два екипа от изследователи са се заинтересували от прегненолона, прекурсор на всички стероидни хормони (прогестерон, тестостерон и други).

Прегненолонът е наричан родител на хормоните в организма. Като цяло се смята, че той няма специфичен биологичен ефект. Новите открития обаче показаха, че всъщност той е в състояние да предпази мозъка от вредното въздействие на канабиса.

Вредните ефекти от употребата на канабис са много. Сред най-лошите е когнитивният дефицит, до който води. Това представлява изграждането на бариери пред познавателните процеси, включително увреждане на паметта и обща загуба на мотивация.

При провеждането на опита учените приложили високи дози канабис на плъхове и мишки. По този начин изследователите са успели да увеличат церебралната концентрация на прегненолон в мозъка и с негова помощ да блокират вредните ефекти на активната съставка на канабиса – ТНС.

Канабис

Тя е делта 9 тетрахидроканабинол и действа върху канабиноидните рецептори (СВ1), разположени върху невроните. Тревата, дори тази, която се отглежда в парници, съдържа висока концентрация на THC. Хашишовото масло е с най-високо съдържание - повече от 50% THC.

В изследваните животни са вкарани 3 до 10 пъти по-големи дози канабис от тези, на които са изложени редовните потребители на растението. Увеличавайки дозата, изследователите са открили неизвестен досега естествен процес, който пази мозъка от свръхактивиране на рецепторите СВ1 и намаляване на въздействието на канабиса върху паметта.

Когато открили тази закономерност, те извършили и лабораторни тестове върху рецепторите на човешка CB1, като са получили същите резултати.

Прегненолонът обаче е естествен хормон. Той се абсорбира слабо и бързо се изхвърля от тялото. Поради това учените са разработили и негови модифицирани производни, така че да може да се абсорбират от тялото и да не се развиват в стероидни хормони.

Учените смятат до година-година и половина да започнат клинични изпитания и върху хора. Ако ефективността на тези производни на прегненолона се потвърди, това ще бъде първата легална фармакологична терапия срещу зависимостта към марихуаната, която много хора сочат като нереална, защото пушенето на марихуана не създава реална физическа зависимост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest