Твърд корем

Преглед на Стомаха

Твърдият корем може да бъде признак за заболявания, които протичат с дразнения на перитонеалната обвивка на органите, които се намират в корема. Нарича се перитонит, който от своя страна, може да бъде предизвикан от друг вид заболявания на коремната кухина.

Възможно е да има разкъсване на стомашно-чревните стени, вследствие на което, се получава смесване на околната чревна среда и храносмилателната среда. Вследствие се получава остро възпаление на перитонеума и съответно втвърдяването на коремната стена.

Перитонеумът е ципа, която е изградена от съединителна тъкан и чието предназначение е да предпазва част от органите в коремната кухина. Разбира се друг вид заболявания също са свързани със симптома твърд корем.

Остър холецистит например, при който се възпалява жлъчния мехур, възпаление на апендикса (апeндицит). Твърдият корем може да бъде причинен и от ухапване на черна вдовица – силно отровен паяк, чиито токсини моментално втвърдяват цялата мускулна система на организма, след което довеждат до парализа.

Следващата фаза на ухапването е сърдечна слабост и смърт, тъй като се засягат гладката мускулатура на съдовете, доставката на кръв в жизненоважните органи спада и се парализира дихателната мускулатура.

Възможно е, ако имате твърд корем, проблемът да е свързан с жлъчните пътища. Други заболявания, чиито симптом е твърдият корем са волвулус на стомаха и червата, остър коремен абсцес, аборт, кървяща киста, перфорация на слезката и др.

Твърд Корем

Всички тези заболявания представляват опасност за живота – при някои от тях е необходимо незабавна консултация със специалист и започване на лечение. Заболявания, които подлежат на допълнително диагностициране и имат отложена спешност, са некротизиращ ентероколит, холецистит, дивертикулит, киста.

Твърдият корем може да бъде срещнат и при бременни жени и напълнели хора. Всъщност този симптом много често говори просто за нарушен хранителен режим, прекаляване с храната и т.н. С напредването на бременността и съответно нарастването на плода, коремът може да се втвърди. Много често причина за твърдият корем са образували се газове.

Това създава голямо неудобство на бременните, а е възможно плодът също да се увреди. Затова в такива случаи лекарите най-често препоръчват някаква хранителна диета, за да се прекрати отделянето на газовете.

Препоръчително е да се избягват тестени престояли храни, защото те забавят перисталтиката, както и преработването на хранителните продукти. В резултат на това, храната престоява по-дълго в стомаха, а това от своя страна е предпоставка за гниене на хранителните продукти и съответно образуване на неприятни газове.

Лечението зависи от това какво е заболяването, така че при подобен симптом, най-добре е да посетите гастроентеролог или да направите консултация с коремен хирург.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest